Zeman v OSN: Bojujme proti terorismu. Zastřešuje ho Muslimské bratrstvo

Český prezident Miloš Zeman na Valném shromáždění OSN

Český prezident Miloš Zeman na Valném shromáždění OSN Zdroj: CTK

Potřebujeme malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky, které budou spolupracovat se zpravodajskými službami a které zlikvidují vůdce teroristických organizací a jejich nervová centra. Ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN to v úterý řekl prezident Miloš Zeman. Podle něj je proti islamistům potřeba koordinovaná akce pod záštitou Rady bezpečnosti OSN.

Český prezident na úvod uvedl, že svou řeč zaměří jen na jedno téma, kterým je boj proti mezinárodnímu terorismu. Terorismus je podle něj hlavním nebezpečím pro lidskou civilizaci. „Nyní téměř všechny evropské země čelí velké migrační krizi, která je důsledkem teroristických akcí na Blízkém východě a v Africe,“ řekl.

„Je krásné kritizovat terorismus, je krásné organizovat demonstrace a protesty proti terorismu i připravovat deklarace proti terorismu. Myslím, že si je abú Bakr Bagdádí pozorně přečte,“ prohlásil nejvyšší český představitel s nádechem ironie. Bagdádí je vůdcem radikálního hnutí Islámský stát, které během uplynulého roku obsadilo rozsáhlá území v Iráku a Sýrii.

Podle Zemana existují v souvislosti s terorismem tři mylné představy. Tou první je domnívat se, že terorismus vymizí a že jen místními prostředky jsme schopni eliminovat teroristické činy. „Teroristické hnutí se ale naopak šíří jako rakovina. Zvyšuje se počet zhroucených států, přibývá atentátů, krutostí, vražd, ničení památek, jako tomu bylo v Palmýře a podobně,“ řekl prezident během svého desetiminutové projevu proneseného v angličtině.

Za všechno může Bratrstvo

Druhou mylnou představou je, že teroristické organizace lze zúžit jen na Islámský stát. „Existuje ale i mnoho dalších organizací, například Al-Káida, Taliban, An-Nusra, Boko Haram a další,“ vypočítal Zeman. Jak dodal, od dvou vysoce postavených politiků z arabského světa se přitom dozvěděl, že zastřešující organizací všech je Muslimské bratrstvo.

Třetí mylná představa je pak založena na standardní formě války proti terorismu. „To, co navrhuji, nejsou tanky, pěchota, dělostřelectvo. Musíme hledat nové formy boje,“ řekl český prezident. „A protože jednostranné akce jsou kritizovány a nebyly úspěšné, nedoporučuji masivní okupaci žádného území. Navrhuji koordinovanou akci pod záštitou Rady bezpečnosti OSN,“ dodal.

Český prezident připomněl, že své zkušenosti s terorismem mají mnohé země, například USA kvůli útoku Al-Káidy na New York a Washington z 11. září 2001, Rusko s útoky v Beslanu či Volgogradu, Evropa s útoky v Paříži, Londýně či Madridu a Indie s útokem v Bombaji.

Potřebujeme malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky, které budou spolupracovat se zpravodajskými službami.

V této souvislosti uvedl, že již existuje jeden dobrý příklad z minulosti, kterým je jednomyslně přijatá rezoluce Rady bezpečnosti OSN týkající se námořních pirátů v Somálsku, ve které se hovořilo i o vojenských akcím proti nim. Přítomných v sále se v této souvislosti zeptal, zda si opravdu myslí, že jsou piráti mnohem nebezpečnější než teroristé.

„Potřebujeme malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky, které budou spolupracovat se zpravodajskými službami. Speciální jednotky, jakési modré přílby, které zlikvidují vůdce teroristických organizací a jejich nervová centra. Ne okupaci území,“ zdůraznil český prezident. Jak uzavřel, pevně věří, že některý ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN tuto rezoluci o společné akci proti mezinárodnímu terorismu navrhne.

Miroslav Zámečník: Miloš vykládá čínský model