Zemanovo poselství: vláda dala lidem naději a nastartovala ekonomiku

Miloš Zeman během vánočního poselství

Miloš Zeman během vánočního poselství Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman ve svém Vánočním poselství ocenil současnou vládu. Dala podle něj lidem naději, která je významným psychologickým faktorem ekonomického růstu. Roztočila se tak kola ekonomiky, které zbrzdila nesmyslná politika vlády Petra Nečase, uvedl Zeman. Zmínil také některé z chystaných zákonů. "Těším se na zákon o prokázání původu majetku a příjmů, přál bych si, aby byl co nejtvrdší a na základě principu tzv. nepravé retroaktivity zasahoval co nejvíce do minulosti," dodal.

„Podnikatelé začali mít větší chuť investovat a spotřebitelé o něco větší chuť utrácet,“ řekl Zeman. Vláda podle něj pomohla i rodinám s dětmi a valorizací penzí také starobním důchodcům. Prezident zároveň podpořil zvýšení minimální mzdy tak, aby se zvětšil rozdíl mezí ní a sociálními dávkami, což podle něj lidi více motivuje k práci.

Za jediný podstatný rozpor mezi ním a vládou, označil Zeman služební zákon. „Vláda se zavázala, že zcela odpolitizuje státní správu. Ve skutečnosti ji dle mého názoru jen dále zpolitizovala tím, že vysoké úředníky státní správy nominují politici,“ sdělil prezident. Současná podoba služebního zákona je diskriminací nestraníků, pokračoval Zeman. Státní správu mají podle něj vykonávat profesionálové, odborníci, a nikoliv političtí spřízněnci.

„Považuji tento zákon za protiústavní už proto, že diskriminuje tyto nestraníky ve prospěch členů nebo sympatizantů politických stran. Proto jsem podal podnět k Ústavnímu soudu, aby tento zákon prošetřil. Nezapomeňte, že už dnešní státní úředníci připravili tuto republiku o desítky miliard korun nečerpáním fondů Evropské unie. A jejich neschopnost a jejich nekvalifikovanost nebyla nikdy potrestána,“ vysvětlil prezident.

Za hlavní úkol své prezidentské funkce považuje alespoň malým dílem přispět ke snížení nezaměstnanosti. „Protože nezaměstnanost je nejenom ztráta ušlého výdělku, ale je to i ponížení lidské důstojnosti. Člověk, který přijde o práci, se cítí vykořeněn ze společnosti, která ho nepotřebuje,“ podotkl prezident.

Přečtěte si bilanci prezidentova působení:

V této souvislosti připomněl mimo jiné svou letošní návštěvu Číny, kterou mu jeho kritici vyčítají. Zeman ale Čínu považuje za významný trh, který nabízí českým podnikatelům velké příležitosti. „Jsem rád, že se při této návštěvě podařilo dosáhnout rozšíření našich odbytových možností a že už teď se začínají uskutečňovat první přímé čínské investice v České republice,“ dodal prezident.

V zahraniční politice chce být především prezidentem suverénní České republiky, která hájí své národní zájmy a nepodléhá vnějším tlakům jako v době Varšavské smlouvy nebo Rady vzájemné hospodářské pomoci, doplnil Zeman.

I prezident má právo na názor

Ani „řvoucímu davu“ nehodlá ustupovat. Při oslavách 17. listopadu v ulicích proti Zemanovi protestovaly tisíce lidí, na Albertově za přítomnosti prezidentů okolních zemí po něm dokonce házeli vajíčka a během projevu ho vypískali. Odpor se zradikalizoval poté, co v listopadu použil několik vulgárních výrazů v přímém rozhlasovém přenosu a poté, co odmítl, že by zásah komunistické bezpečnosti na Národní třídě 17. listopadu byl masakr.

„Nikdy se nebudu podbízet přikrášlováním našich dějin podle principu co Čech, to hrdina, i když vím, že by to bylo nanejvýš populární,“ řekl Zeman a pokračoval: „Nikdy nebudu souhlasit s tím, aby se za symbol boje za lidská práva vydávala pornografická skupinka s vulgárním názvem, protože to je urážka skutečných bojovníků za lidská práva,“ prohlásil s odkazem na skupinu Pussy Riot.

Prezident ale v dnešním poselství upozornil, že každý má právo na vlastní názor a při cestách do krajů se s ním může kdokoliv setkat. „A těm, kdo mají nesouhlasný názor, dávám vždy právo prvního slova. Žijeme ve svobodné společnosti a na svoje mínění, nezávislý názor, má tedy právo každý. Dokonce i prezident republiky,“ řekl.

Nikdy ale prý nebude brát vážně bývalé antichartisty jako dnešní bojovníky za demokracii. Zeman neupřesnil, koho má na mysli, jeho poznámka se ale mohla týkat například spisovatele a herce Zdeňka Svěráka, který na konci září mimo jiné podepsal petici, v níž se distancuje od postoje Zemana a vlády k situaci na Ukrajině.

Zbytečné jitření ran

Závěrečnou část Zemanova poselství, v níž polemizoval se svými odpůrci, kritizovali někteří politici. „Zbytečně jitřil rány nad svými letošními konfliktními vyjádřeními, která společnost rozdělují. Mohl se nad ně povznést,“ uvedl ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš. Zemanovi dal za pravdu v kritice služebního zákona, se kterou naopak nesouhlasili jiní, například premiér Sobotka nebo místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Nejtvrdší v hodnocení byli členové opozičních TOP 09 a ODS. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v projevu postrádal vizi do budoucího roku. V narážce na vulgarismy, které Zeman pronesl v Hovorech z Lán, ocenil, že byl rozhovor předtočen. Z bezpečnostního hlediska to podle něj bylo velmi důležité. Naopak šéf Úsvitu Tomio Okamura projev ocenil: „Jako kdyby četl moje myšlenky,“ podotkl.

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) považuje Zemanův projev za osobní a bilanční, ale nikterak překvapivý. Od prezidenta by očekával více než jen bilanci jeho kroků. Chyběl mu nadhled a zmínka o dění ve světě. Hamáčkův stranický kolega a ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier Zemanův projev vůbec nesledoval. „Nehodlám si kazit Vánoce poslechem takto pokleslého žánru,“ napsal.

Slovem roku je výraz „pussy“ v Zemanově podání
Drtivým vítězem tradiční ankety Slovo roku se letos stal anglický výraz „pussy“, který s nesprávnou výslovností a překladem „kunda“ v listopadových Hovorech z Lán použil prezident Miloš Zeman. V hlasování o nejvýstižnější slovo roku 2014 mu čtenáři dali 2500 hlasů, což drtivě překonalo dosavadní počet hlasujících. Informoval o tom server lidovky.cz, který anketu každoročně pořádá ve spolupráci s Lidovými novinami (LN).
Prezident v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo) použil několik vulgarismů, slovem „pussy“ odkazoval na hudební skupinu Pussy Riot, kterou zároveň zkritizoval. Zemanovy výroky vyvolaly bouřlivé reakce. Podle Rady ČRo rozhlas odvysíláním hovorů porušil zákon i kodex Českého rozhlasu. Vedení rozhlasu proto oznámilo, že bude v budoucnu Hovory z Lán vysílat pouze předtočené. To ale Hrad odmítl. Další osud pořadu je tak nejistý.
S necelými 400 hlasy se na druhém místě ankety umístil další Zemanův výraz „lumpenkavárna“, jímž prezident naráží na intelektuální prostřední pražských kaváren spojované s jeho rivalem z prezidentských voleb Karlem Schwarzenbergem. Na další příčce skončil výraz „sankce“. Vloni anketě kralovala „viróza“, kterou tehdy Hrad označil prezidentovo vrávorání u korunovačních klenotů, informovaly lidovky.cz.

Jana Havligerová: Zemanova jízda na negativní vlně