Zpackaný zákon záložákům ubral na odměnách a komplikuje jim život

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv Radky Famfulové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Nový zákon o aktivních zálohách měl zvýšit příjmy mužů a žen sloužících v těchto jednotkách a přilákat tak další zájemce. Dopadlo to opačně. Stěžují si hlavně rezervisté s nižšími platy a rodinami. Nový zákon komplikuje i výcvik, přitom měl službu zatraktivnit. Ministerstvo obrany slibuje nápravu.

Podle armádních statistik si finančně pohoršilo 58 procent záložáků, dvě stovky o více než 3500 korun. Navíc se snížily jejich hodnosti a poklesla intenzita výcviku. Nyní má vojsko 1490 aktivních rezervistů, jejich počet chce postupně zvýšit na pět tisíc. Se současnou normou je to však nereálné.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nevylučuje, že změnu zákona prosadí ještě v tomto volebním období. „Jsou tam nedodělky, které je potřeba odstranit. Některé záležitosti, které komplikují záložákům život, jsou absurdní,“ řekl na jednání výboru pro obranu Poslanecké sněmovny.

I když se příslušníkům záloh od poloviny minulého roku zvýšil roční paušál ze šesti na osmnáct tisíc, kompenzace za cvičení už neodpovídají příjmům z jejich civilního zaměstnání či podnikání. Nově se stanovují podle hodností, které odpovídají normám platným v celé armádě.

To vedlo k tomu, že záložákům se hodnosti snížily, a tím přišli i o peníze.
Například svobodník má nyní za čtrnáctidenní cvičení nárok na 5400 čistého, rotmistr na sedm tisíc. Pro ty, kteří nemají nadstandardní výdělky, živí rodiny a platí hypotéky, to přináší problémy. Ministerstvo přitom slibovalo, že zákon službu zatraktivní.

„Chápu rozhořčení záložáků. Paušální částka osmnáct tisíc by ale většině z nich měla vzniklý rozdíl srovnat,“ míní poradce náčelníka generálního štábu Ludvík Cimburek. Stížnosti jsou také na výcvik.

Vše o ministerstvu obrany najdete zde >>>

„Přiblížit zálohy profesionálům je správný krok, musejí se ale vychytat mouchy. Dřív se mnohem intenzivněji cvičilo. Teď bychom měli stejně jako profesionálové být ve službě osm nebo deset hodin a pak jít domů.

Jenže když jste ve vojenském prostoru, tak to nejde,“ uvedl jeden z rezervistů.
Od loňska se má cvičit jen v pracovních dnech, přes víkendy by pak měli mít záložáci placené volno.

Pozitivně je zatím vnímáno to, že zaměstnavatelům vojáků stát během jejich nepřítomnosti proplácí dvě třetiny průměrné mzdy. Kvůli cvičení si tedy už nemusejí brát dovolenou.