Zvýšení DPH vytáhne z domácích rozpočtů měsíčně o pětistovku více

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Potraviny, léky, sociální a zdravotní služby, městská hromadná doprava, vstupenky, knihy, noviny, voda či teplo... To vše a řada dalších věcí podraží kvůli zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty, která od Nového roku stoupne na 14 procent ze současných deseti procent. Podle některých propočtů se průměrné náklady domácností v Česku příští rok zvýší přibližně o 550 korun měsíčně. Od roku 2013 by se měly sazby DPH sjednotit na 17,5 procenta a získané peníze mají jít na důchodový účet.

Zvýšení DPH bylo patrné v obchodech již před koncem letošního roku. Listopadový růst inflace analytici přisuzovali zdražení potravin kvůli DPH, což potvrdili i sami obchodníci. Potraviny zdražili „nenápadně“, aby na začátku roku nemuseli zdražit skokově a mohli tvrdit, že zdražení v jejich případě není tak výrazné.

Domácnosti od ledna čeká zdražení i ostatních energií, kromě tepla si připlatí za elektřinu i plyn. U elektřiny se zdražení zdůvodňuje vyššími cenami na burze a také příspěvkem na obnovitelné zdroje. Ceny plynu zvedá slabý kurz koruny. Teplárny promítají do cen nejen vyšší sazbu daně z přidané hodnoty, ale i dražší uhlí a plyn.

Zvýšení dolní sazby DPH způsobí pravděpodobně také zdražení nových bytů v řádu desítek až stovek tisíc korun.

Do snížené sazby DPH patří potraviny, nápoje, krmiva pro zvířata, léky, dětské pleny a autosedačky, knihy, noviny a časopisy i nové byty. Méně jsou dosud daněné také pomůcky pro zdravotně postižené, vodné a stočné, svoz komunálního odpadu. Snížená daň platí i pro dopravu, ubytovací služby i sociální a zdravotní péči. Do nižší sazby DPH patří rovněž služby posiloven, provozování solných jeskyní nebo pohřební služby.

Od Nového roku také vstupuje v účinnost novela zákona, která zvyšuje poplatek za zápis do katastru nemovitostí z dosavadních 500 korun na tisíc korun. Zvýšení poplatku má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně. Kabinet úpravu obhajuje tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 a od té doby se nezvyšoval.

Zdraží dálnice – pro dopravce i běžné motoristy

Dražší bude jízda po dálnicích. Sazby elektronického mýta se od 1. ledna zvyšují o čtvrtinu z letošních průměrných pěti korun za kilometr. Cena dálničních kuponů pro osobní vozy od příštího roku podraží o 300 korun na 1500 korun, 90 korun si motoristé připlatí za měsíční kupon, který nově stojí 440 korun, na 330 korun se zvýší cena desetidenních známek.

Naopak méně budou lidé od státu dostávat v případě, že si spoří na bydlení. Státní podpora stavebního spoření bude za letošní i za následující roky vyplacena v maximální výši dva tisíce korun za rok. Nová pravidla platí pro všechny.