Zvýšit podporu v nezaměstnanosti? Proti jsou dvě třetiny lidí

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Stále více Čechů je proti zvyšování podpory v nezaměstnanosti. Podle květnového průzkumu agentury STEM nesouhlasí se zvýšením více než dvě třetiny Čechů. Zhruba tři čtvrtiny lidí míní, že stát by při řešení nezaměstnanosti měl poskytovat jen minimální dávky, aby lidé byli nuceni najít si zaměstnání.

„Dlouhodobě se většina české veřejnosti přiklání k názoru, že naše vláda by měla poskytovat dávky na takové úrovni, která by nezaměstnané dostatečně motivovala hledat si práci, nikoliv poskytovat tak vysoké dávky, aby se příliš nesnížila životní úroveň nezaměstnaných,“ uvádí STEM.

Podíl lidí považujících sociální dávky za motivující pro hledání zaměstnání byl nejnižší v letech 2004 až 2007, kdy se pohyboval zhruba na čtvrtině populace. V roce 2008 se za vlády Mirka Topolánka zvýšil na zhruba 40 procent a na této úrovni se s jistými výkyvy pohyboval i v následujících letech.

Od roku 2013 se však podíl názoru, že aktuální podpora a dávky dostatečně motivují nezaměstnané hledat si práci, snižuje a nyní je podle průzkumu na stejné úrovni jako zhruba před deseti lety. Současné dávky nezaměstnané nemotivují podle 73 procent respondentů.

Aktuální data zároveň ukazují významnější snížení podílu lidí požadujících zvýšení podpory v nezaměstnanosti. „Tento vývoj je tedy ve shodě s ostatními zjištěními STEM, která odrážejí vývoj na trhu zaměstnanosti a ukazují, že veřejnost méně palčivě vnímá problém nezaměstnanosti,“ uvedli autoři průzkumu.

Názory, že podpora v nezaměstnanosti není dostatečně motivující a že by stát neměl zvyšovat podporu v nezaměstnanosti, častěji zastávají lidé starší, dále osoby s vysokoškolským vzděláním a odborní pracovníci.