5 klíčových faktorů, které ovlivňují cenu vašeho bytu

Zdroj: Unsplash

Vlastníte nemovitost a zajímá vás, co má vliv na její hodnotu, pokud byste se rozhodli ji prodat? Realitní trh je poslední roky jako na horské dráze, proto jsme v Maxima Reality dali dohromady pár bodů, které vám pomohou se zorientovat. Jestli chcete vědět, co všechno hýbe cenami na bytů, čtěte dál.

1) Stav ekonomiky hraje prim

HDP, úrokové sazby a inflace, to je trojka, která přímo ovlivňuje ceny nemovitostí. S vyšším HDP lidé více vydělávají a roste jejich kupní síla. A větší poptávka žene nahoru i ceny bytů. Úrokové sazby řízené ČNB určují dostupnost hypoték. Drahé úvěry způsobují stagnaci nebo dokonce pokles cen. To se projevilo koncem roku u bytů v Praze nebo Středočeském kraji.  

2) Lokalita s potenciálem

Říká se, že nejdůležitější je lokalita. My bychom rádi dodali, že lokalita s budoucností. Byt v Pařížské bude vždy terno. Zajímavé jsou ale nenápadné lokality na vzestupu. Dříve neoslnivé části Prahy jako Smíchov nebo Karlín se během 15 let díky zlepšení infrastruktury, kultivaci zeleně a plošným rekonstrukcím proměnily ve žhavé destinace, kam míří nejen firmy, ale i kupující. A to žene ceny bytů nahoru.

3) Na velikosti záleží

Jak ukázala data Maxima Reality, lidé umí udělat kompromis při výběru čtvrti, neošidí se ale na výměře bytu. Momentálně nejžádanější dispozice jsou 2+1 nebo 3+kk, s obytnou plochou kolem 70 metrů. Poptávku po středně velkých bytech táhnou především domácnosti s malými dětmi. Pokud máte byt této velikosti, stoupl teď na hodnotě.

4) Rekonstrukce, co má cenu zlata

Pokud se vám povedlo rekonstruovat za staré ceny v době před pandemií, než se roztočil kolotoč nedostatku stavebního materiálu a pracovních sil ve stavebnictví, můžete si gratulovat. Dnes je vše několikanásobně dražší a zdlouhavější. Byt po generální rekonstrukci má tak odpovídající hodnotu. O zájem se ale nebojte. Ačkoliv řada domácností musela začít šetřit, stále se najdou lidé, kteří si za kvalitní bydlení rádi připlatí. 

5) Vlak, metro a příměstská doprava

Máte byt na periferii? Nezoufejte. Jak ukazují data, lidé jsou teď ochotnější z domova za prací cestovat déle. V Praze až 80 minut, v Brně 50 minut. To nahrává všem majitelům nemovitostí v okolí měst pokrytém kvalitní příměstskou i individuální dopravou. Pokud byt či dům leží na vlakové spojnici nebo výhodném přípoji na dálnici, máte vyhráno.

Chcete zjistit, jakou hodnotu má dnes vaše nemovitost? Vyzkoušejte zdarma online odhad ceny nemovitosti realitní služby Maxima Reality.