Pozemky meziročně zdražily o 23,2 procenta a byty o 18,8 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku ve čtvrtém čtvrtletí meziročně dál rostly. Zdražení bylo nejvyšší u pozemků, a to o 23,2 procenta. Ceny bytů za rok stouply o 18,8 procenta a ceny rodinných domů o 17,9 procenta. Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky. Zdražování je podle ní způsobeno jak vysokým podílem investičních nákupů i obavou z inflace. Nově ke zdražování přispívá i obava ze zpřísňování podmínek hypotečních úvěrů ze strany centrální banky.

Podle předsedy představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiřího Feixe poslední čtvrtletí minulého roku ani tentokrát nepřineslo výrazné zpomalení růstu cen. "Tempo růstu mírně zpomalilo u rodinných domů, což přisuzujeme rostoucím cenám stavebních materiálů. V nadcházejícím období očekáváme výraznější zpomalení tempa růstu související s dražšími úrokovými sazbami, zlevňování v žádném ze segmentů ale nenastane,“ uvedl.

Od roku 2010 byty v Česku zdražily o 103 procent a proti loňskému 3. čtvrtletí byl průměrný růst cen bytů stejně jako v předchozím čtvrtletí pět procent. "Největší nárůst cen byl zaznamenán v Ústeckém kraji, v Praze byty rostly o 4,4 procenta, nejvíce v kategorii 2+1 a 2+kk. V hlavním městě pokračuje trend zdražování novostaveb v průběhu výstavby, developeři se nyní častěji přiklánějí k levnějším variantám výstavby. Na druhou stranu však roste tlak ze strany nakupujících na vyšší standard vybavení a jeho energetickou úspornost,“ řekl Feix.

Ceny rodinných domů mezičtvrtletně vzrostly o 4,6 procenta. Od roku 2010 byl celkový nárůst 81,9 procenta. "Přetrvává zájem o domy v dobrém technickém stavu, naopak nižší zájem je kvůli rostoucím cenám stavebních materiálů o domy určené k rekonstrukci a o novou výstavbu domů. Lidé stále více vyhledávají rodinné domy ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, kde jsou ceny přívětivější. Nejvíce se staví ve Středočeském a Jihomoravském kraji, tedy v dojezdové vzdálenosti od největších českých měst," uvedl Feix.

Z developerských projektů je podle Feixe největší zájem o řadovou výstavbu. Upozornil, že řada developerů začala do kupních smluv zařazovat inflační doložky, kterými se chrání před zvyšujícími se stavebními náklady.

Růst cen pozemků byl podle indexu silně ovlivněn spekulativními investicemi. Podle Feixe se kvůli převisu poptávky více prodávají i pozemky bez schváleného územního plánu, které investoři kupují ke spekulacím. Ceny pozemků od roku 2010 zdražily o 128,2 procenta.

HB Index sleduje ceny bytů, rodinných domů a pozemků. Je založený na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.