Ceny zemního plynu: Za kolik budeme za pár týdnů topit?

Topná sezóna se blíží

Topná sezóna se blíží Zdroj: Profimedia

Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti.
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
4
Fotogalerie

Topná sezóna odstartuje už za pár týdnů. Lidé, kteří vytápí zemním plynem, by si měli zkontrolovat ceny. Energie totiž zlevňují. Alespoň prozatím.

Kdo vytápí uhlím nebo dřevem, má právě teď plné ruce práce, aby se zásobil na nadcházející topnou sezónu. Domácnosti, kde se o teplo stará elektřina nebo zemní plyn, by si měly vzít k ruce ceníky dodavatelů a srovnat je s aktuální situací na trhu.

Zemní plyn podléhá sezónně

Zvlášť zemní plyn je sezónní komodita, a tak se jeho ceny mění hned několikrát za rok. „Cenu značně ovlivňují cenové výkyvy, zejména během zimy, respektive léta. I když během chladného období bývá cena nejvolatilnější, tedy můžeme pozorovat velké cenové výkyvy, není jen toto určující faktor,“ poznamenává analytik TopForex Patrik Mackových.

Cenu zemního plynu ovlivňuje, podobně jako u dalších komodit, poptávka a nabídka. A potom jsou tu další proměnné – import a export, aktuální stav v zásobnících zemního plynu, ekonomický růst nebo cena ostatních paliv. Českým domácnostem do ceny plynu promlouvá také kurz koruny vůči euru, protože komodita se obchoduje právě v eurech.

A pak tu jsou i mezinárodní vlivy. Do ceny plynu bude podle analytiků stále více hovořit rostoucí spotřeba Číny, největšího světového dovozce této komodity. Výrazně má spotřeba zemního plynu narůst také na Středním východě. „Analytici přesto nesázejí na růst této komodity v letošním roce. Nabídka je totiž přesycená,“ doplňuje Patrik Mackových.

Klesající ceny plynu

Pokud se energie zdražovat budou, tak nárůst bude podstatně menší než loni. Alespoň tak ceny energií vidí analytik Jiří Gavor. „U plynu zdražování nutné není a případné změny nastanou především jako součást marketingové strategie, případně jako reakce na kroky největších hráčů na trhu. Některé produkty mohou dokonce zlevnit,“ dodává.

Jak na osobní finance: praktické daňové, důchodové či hypoteční kalkulačky najdete zde >>>

Zlevňování naznačují i indikativní ceny plynu, které pro třetí čtvrtletí letošního roku vyhlásil Energetický regulační úřad. Je třeba dodat, že tyto ceny nejsou nijak závazné. Lidem slouží pro srovnání, aby mohli snadněji zjistit, zda u dodavatele neplatí příliš. Domácnostem, které plynem vytápí, by měla komodita zlevnit, a to v průměru o 54 korun za megawatthodinu, tedy na 757 korun za megawatthodinu.

Zemní plyn na houpačce

Se zemním plynem je to občas jako na houpačce, ale od začátku roku 2017 byly jeho ceny víceméně stabilní, v kategorii vytápění se pohybovaly kolem 680 až 700 korun za megawatthodinu. V závěru minulého roku ale narostly. Tento trend pokračoval i v prvním čtvrtletí 2019, kdy indikativní ceny plynu dosáhly hodnoty 835 korun za megawatthodinu.

„Důvodem byly především vysoké ceny, za které se v té době zemní plyn obchodoval na velkoobchodních energetických burzách. Vývoj burzovních cen opačným směrem v následujícím období nyní snižuje indikativní ceny plynu již pro druhé čtvrtletí v řadě,“ vysvětluje Jan Pokorný, předseda Rady ERÚ. Aktuální indikativní ceny plynu podle něho potvrzují, že předchozí pokles nebyl jen krátkodobým výkyvem. Cena plynu pro spotřebitele by tak mohla být stejná nebo mírně nižší než na konci roku 2018.

Přehled aktuálních indikativních cen zemního plynu podle ERÚ

  • Vaření – 957 korun/MWh
  • Ohřev vody – 807 korun/MWh
  • Vytápění – 757 korun/MWh