Zima začala. Tyhle časté chyby navyšují spotřebu za teplo

Topení (ilustrační foto)

Topení (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

...
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
6
Fotogalerie

Chyby při vytápění navyšují spotřebu a mohou být i nebezpečné. Během topné sezóny hasiči častěji vyjíždějí k hořícím kamnům nebo poškozeným komínům. Jakým omylům se při vytápění vyhnout?

Je to možná překvapivé, ale některé domácnosti nedodržují základní pravidla bezpečného a úsporného vytápění. Příkladem jsou naládovaná kamna, v nichž může za vysoké teploty například prasknout rošt nebo šamotové cihly. Jindy se zase lidé snaží šetřit za každou cenu, a tak kvůli úspoře paliva uzavřou všechny přívody vzduchu. V přiškrcených kamnech, v kouřovodech i v komínu se pak tvoří větší objem sazí a dehtu.

Kamna, která správně topí

Bezpečné a levné vytápění proto začíná už při výběru a při následné péči o kamna. „Základním předpokladem pro co nejúspornější vytápění je správný výběr kotle, který by měl být vhodně dimenzovaný podle vytápění plochy. Důležitá je i pravidelná údržba a servisování kotle. Odborně opečovávaný kotel je až o třetinu efektivnější, tedy při vytápění na stejnou teplotu spotřebuje o třetinu méně paliva. Zároveň vydrží déle ve službě,“ upozorňuje Alice Horáková ze společnosti ČEZ.

Při každoroční údržbě a čistění navíc technik může sledovat opotřebení kotle a včas upozornit na nutnost výměny některých součástek, případně upozornit na blížící se konec životnosti zařízení. Nezapomeňte také, že kontroly spalinových cest, které předcházejí nebezpečným požárům, jsou ze zákona povinné.

Životnost kamen do velké míry ovlivňuje použité palivo. Češi v tomto ohledu často chybují a používají topivo nižší jakosti. Špatný otop se přitom podepisuje nejen na stavu kamen, ale také komína. Spalováním nekvalitního topiva se do okolí zároveň uvolňují škodliviny, jako jsou těžké kovy nebo dioxiny. Problémem je například domovní odpad, lepené nebo lakované dřevo, plasty či textil.

Přetopeno nebo nevytopeno

Dalším z nešvarů českých domácností je, že topí více, než je zdrávo. „Čím vyšší teplota, tím vyšší výdaje a naopak,“ říká Hana Novotná z Bohemia Energy a dodává: „Jestliže snížíme teplotu v přetopené místnosti o 1°C, sníží se spotřeba energie až o 6 %. Zároveň není třeba, aby byla stejná teplota ve všech místnostech. V ložnici většinou uvítáme nižší teploty, zatímco v obýváku si při sledování televize rádi přitopíme. Takový komfort umožní termostatické hlavice na radiátorech.“

Neplatí však, že když při odchodu z domu topení úplně vypnete, ušetříte. Vypnuté topení totiž znamená, že byt vychladne a o to více energie spotřebujete, abyste ho znovu vytopili na komfortní teplotu.

Nejen před topnou sezónou, ale také v jejím průběhu je dobré kontrolovat stav radiátorů a funkčnost termostatických hlavic. Ty je samozřejmě nutné správně používat a nepracovat s nimi jako s ventilem v režimu „zavřeno/otevřeno“, ale nastavit na nich požadovanou teplotu a tu pak jemně korigovat.

Nejvíce tepla utíká okny

Pozornost je vhodné věnovat i větrání. Když je venku chladno, stačí častější krátké, ale intenzivní větrání. Dlouhodobě otevřené okno totiž postupně ochladí vnitřní stěny a celou místnost je pak potřeba vytápět znova.

S tím souvisí také technický stav a těsnost oken i dveří. „Špatně utěsněnými okny a dveřmi v zimě totiž uniká 30 až 40 % tepla. Jestli máte stará okna, je nevyšší čas na jejich výměnu. Pokud vám ale takto radikální rekonstrukci nedovolí váš rodinný rozpočet, využijte levnějších možností jejich vylepšení. Stávající okna je možné osadit izolačními foliemi, které dokážou zlepšit jejich tepelně-izolační vlastnosti. Na dveře je možné osadit třeba silikonové těsnění,“ doporučuje Michal Doležel z projektu E.ON Rádce.

Levnější tarif nebo dodavatel

Pokud doma vytápíte elektřinou nebo plynem, hlídejte si cenu, kterou vám dodavatel účtuje. „Ačkoli řada společností svým zákazníkům zdražila zejména elektřinu, rozhodně se vyplatí být v tomto směru aktivní. Vždy lze totiž najít výhodnějšího dodavatele a s ním ušetřit,“ míní Hana Novotná.

Podle Alice Horákové se zase v případě elektrokotlů vyplatí pořídit si vhodný tarif na elektřinu, aby domácnost mohla využívat nejlevnější sazby. „A i když u elektrokotle nejsou revize povinné ze zákona, je vhodné ho nechat jednou za rok zkontrolovat a prověřit správnou funkčnost čerpadla i termostatu,“ uzavírá.