Češi začínají investovat do alternativních zdrojů energií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Bosch Termotechnika

Kvůli vzrůstajícím cenám za energie začínají Češi investovat do alternativních zdrojů. Nejvíce nás zajímají tepelná čerpadla a fotovoltaické panely na střechy. Díky růstu cen za energie se totiž zkrátila doba návratnosti investice. Nyní je mezi 4-5 lety. Do budoucna navíc alternativní zdroje energií poslouží jako pojistka pro případ dalších změn.

Snížení cen v nedohlednu

Největší vzestup cen energií jsme zažili na podzim. Návrat k minulým cenám je nejspíš v nedohlednu. „Situace je téměř nepředvídatelná. Trh je labilní a panuje na něm velká nejistota,“ říká odborník na energetiku Michal Macenauer z EGÚ Brno. Jeho slova potvrzuje také analýza vývoje ekonomiky ČR od Ministerstva průmyslu a obchodu, která ukazuje, že budoucí vývoj nejen české ekonomiky je nejistý.

Hledáme alternativní zdroje

Pokud chceme hledat alternativní zdroje, na výběr jich máme několik. Na střeše mohou být solární panely, použít se dají domácí tepelná čerpadla, či například omezit topení přes noc. Když zvolíme solární panely a tepelná čerpadla, mohou nám dotace pokrýt až polovinu vstupních nákladů. Získáme tak 350 tisíc korun. Nejvýhodnější je využití fotovoltaických panelů s tepelnými čerpadly dohromady.

„Paradoxně, čím vyšší je tepelný komfort, tím kratší je doba návratnosti, neboť se více projeví úspornost tepelného čerpadla. Tepelná energie z přírodních zdrojů je totiž zcela zdarma. Díky tomu se návratnost při nahrazení elektrokotle tepelným čerpadlem s využitím dotací pohybuje už mezi 4–5 lety,“ vysvětluje technický specialista výrobce tepelných čerpadel Regulus Pavel Hrdlička. Zůstane tak jediný náklad, a to energie na pohon čerpadla.

Zdražují jak energie, tak materiál a služby

Nerostou jen ceny energií, ale také materiálů a stavebních prací. Přispěla k tomu situace z loňského podzimu. „Instalační firmy měly plné ruce práce hlavně v druhé polovině loňského roku, kdy strmě stoupající ceny elektřiny a události jako krach Bohemia Energy probudily obrovský zájem o domácí fotovoltaiku,” popisuje vývoj výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.