Chalupy za hubičku. Trend z minulého roku se obrací

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: REMAX

Za necelých 13,5 milionů korun je na prodej chalupa s vlastním rybníkem, velkou zahradou a přilehlými pozemky na okraji obce Komorovice na Pelhřimovsku.
Za necelých 13,5 milionů korun je na prodej chalupa s vlastním rybníkem, velkou zahradou a přilehlými pozemky na okraji obce Komorovice na Pelhřimovsku.
Chalupu v obci Mašovice, která je vzdálena 20 km od Tábora, majitel prodává za 3,7 milionu korun. Jedná se o původně zemědělskou usedlost, která prošla před dvaceti lety rekonstrukcí.
Chalupu v obci Mašovice, která je vzdálena 20 km od Tábora, majitel prodává za 3,7 milionu korun. Jedná se o původně zemědělskou usedlost, která prošla před dvaceti lety rekonstrukcí.
5
Fotogalerie

Ještě před rokem byl nedostatek chat a chalup. Rekreační nemovitosti se prodávaly za přemrštěné ceny. Kdo chatu opravdu chtěl a počkal, tak na tom určitě vydělal. Ceny totiž rapidně klesly

Hlad po chatách a chalupách značně opadl. Lidé se na dovolené rozjeli do ciziny a svá rekreační sídla nechali letos ležet ladem. Kdo se nechal strhnout a v zápalu boje koupil v předchozích letech chalupu za vysokou cenu, dnes ji za tu samou částku bude prodávat jen těžko.

Obecně nemovitostí v nabídkách přibývá rychlým tempem, ale kupující chybí. „Nejvíce postiženou kategorií jsou chaty a chalupy. S narůstajícími cenami energií a režijními náklady s udržením takové nemovitosti klesá chuť majitelů pro další držení. Chaty a chalupy se pro své majitele stávají takovým „nice to have“ majetkem. Tedy, je hezké, že ho máme, ale je to zbytečné. U chat a chalup zaznamenáváme meziroční propad poptávky ve vyšších desítkách procent. Nabídkové ceny klesají již šestý měsíc v řadě a dosahují v některých lokalitách propadu o 20 procent. Stále hovoříme o nabídkových cenách, které jsou ve většině případů vyšší než konečná realizovaná cena,“ říká Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Ceny rozestavěných nemovitostí klesají

Do kategorie s korekcí patří ještě rozestavěné nemovitosti, které podle dat Videobydleni.cz vykazují též klesající trend. Výhledově budou ceny rozestavěných domů klesat. Do prvního kvartálu příštího roku vidíme v této kategorii potenciál pro pokles až o 30 procent. Již dnes evidujeme cenový propad až o 20 procent.

„V příštím roce se tedy zájemcům o nové bydlení vyplatí poohlížet se i po rozestavěných nemovitostech, než jen po pozemcích nebo již hotových domech,“ uzavírá Jakub Veverka.

Hypoteční sazby neporostou, trh ale bude klesat dál

Hypoteční sazby, díky „holubiččímu“ přístupu ČNB by již nadále růst neměly. Půjde spíše o kosmetické změny. I když s názorem ČNB, že by se sazby již neměly zvyšovat, nesouhlasím, je třeba vzít tento fakt na vědomí. Dle čísel z našich hypotečních kalkulaček klesl zájem o hypoteční financování až o 60 procent meziročně. Z následného dotazníkového šetření vyplývá, že jádro problému není v bonitě žadatelů, ale v přemrštěných cenách nemovitostí.

Nejsme tedy v situaci, že by zájem o hypotéky byl stejný, jako před rokem a lidem nevycházela bonita, na trhu se jen zmenšila agregátní poptávka o desítky procent. Zájemci o pořízení nemovitosti nyní vyčkávají, jak moc se trh propadne. Z poměru prodejních a „pronájmových“ poptávek vidíme, že odložená poptávka po koupi nemovitosti může dosahovat více než 30 procent.

Autorka pracuje pro portál Videobydleni.cz.