Jak pojistit byt pronajatý uprchlíkům z Ukrajiny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Trh s krátkodobými pronájmy díky přílivu uprchlíků z Ukrajiny akceleroval prakticky ve všech českých krajích. Silný zájem zaznamenaly i na Východě dobře známé Karlovy Vary. Odborníci pronajímatele upozorňují, aby nezapomněli na pojištění nemovitosti.

Počet volných bytů k pronájmu v Karlových Varech v posledních týdnech dle makléřů klesl o bezmála 50 procent. Byty si prý většinou najímají movití klienti, kteří nemají problém s placením nájmu či kauce.

„Berou vše, co je. A zájem mají o krátkodobé pronájmy, protože nevědí, jak tu budou dlouho. Peníze mají,“ říká manažer realitní kanceláře Důmrealit.cz/Bonus Milan Zubaj.

Dodává, že ceny za pronájmy v Karlových Varech se různí. Pronajmout si lze 1 + 1 bez služeb za osm tisíc, ale i za dvanáct tisíc. Záleží na lokalitě a vybavení bytu. Na přímou otázku, zda při pronajímání bytů uprchlíkům řeší pojištění i jejich pojištění jako nájemců, odpovídá, že samozřejmě nikoli. A to proto, že uprchlíci počítají, že v pronájmu nezůstanou dlouho.

„Jinak samozřejmě, v běžných případech vždy chci a požaduji, aby nájemníci uzavřeli pojistku na odpovědnost. Ale u uprchlíků to samozřejmě nejde. A je to tedy problém,“ dodává.

Jak pojistit byt na pronájem, když nelze pojistit nájemníka

Za normálních okolností odborníci doporučují do nájemní smlouvy uvést povinnost pojištění nájemníka. To ale u uprchlíků z Ukrajiny nepřichází příliš do úvahy. A tak je pojištění na samotných vlastnících. To mohou vyřešit tím, že pojištění odpovědnosti sjedná sám pronajímatel a tím pojistí nájemníka pro případ, že by něco způsobil třetím osobám. Tato varianta v některých případech přitom kryje také situaci, kdy nájemník při užívání neúmyslně poškodí právě pronajímaný byt.

„To, co je důležité podchytit, je, aby měl vlastník i nájemník pojištěnou odpovědnost. Jedná se o případy, kdy nájemník například vytopí sousední byt nebo způsobí požár a okolní byty jsou zakouřené,“ potvrzuje finanční poradkyně skupiny Partners Dana Chňoupková Míchalová.

Že nejde o plané rady, potvrzuje i zkušenost pojišťoven. Ty často řeší případy neúmyslného poškození majetku pronajímatele nájemníkem. Například nájemník významně poškodí vanu pronajímatele tím, že do ní dá horký hrnec s vroucí vodou. Klasikou v bytových domech jsou pak škody způsobené vodou. Častým případem jsou prasklé nebo špatně upevněné hadičky od pračky, které způsobí vytopení spodních bytů.

„Takových situací v praxi přibývá. Stačí, aby nájemníkovi zazvonil třeba jen telefon, v tu chvíli na všechno zapomíná a pojistná událost je na světě,“ říká poradkyně.

Pokud má ale pronajímatel sjednané pojištění s odpovědností pronajímatele, pak tyto škody budou plněny pojišťovnou. Součástí pojištění nemovitosti na pronájem tak má být podle odborníků i vybavení domácnosti. To je vybavení, které pronajímatel svěřuje nájemci do užívání, a neměl by ho proto zapomenout uvést ve smlouvě o nájmu.

Informace pro ukrajinské uprchlíky najdete na webu ProUkrainu.cz >>>