Chcete prodat nemovitost? Služby realitky vyjdou na desítky tisíc korun

Nemovitosti v metropoli

Nemovitosti v metropoli Zdroj: Aleš Pospíšil

Nemovitosti v metropoli
Byty ve městech
Bydlení na venkově
Nemovitosti v metropoli
Vpravo dostavěný bytový projekt Garden Towers, vlevo starší kancelářské budovy. Obojí pojí největší rezidenční developer Central Group.
10
Fotogalerie

S realitkou, nebo bez ní? Zásadní otázka nejen při koupi, ale i prodeji nemovitosti. Pokud chcete nemovitost prodat, myslete na to, že služby realitního makléře nejsou zrovna levné. V hlavním městě zaplatíte hodně přes 100 tisíc.

Prodej nemovitosti doprovází otázka, zda využít služby realitní kanceláře, nebo nabízet svépomocí. Záleží na tom co a kde prodáváte, provize „realitek“ se totiž značně odlišují. Rozhoduje hlavně lokalita. Nikoho asi nepřekvapí, že nejvíce si účtují realitní makléři v Praze, dle serveru FÉRmakléři.cz průměrně přes 130 tisíc korun.

Pomyslnou druhou příčku obsadil Jihomoravský kraj s provizí 100 tisíc. Třetím nejdražším regionem, co do průměrné provize, je Středočeský kraj s částkou 80 tisíc korun. Následuje Zlínský a Plzeňský kraj (shodně 75 tisíc korun). Nejlevněji vyjdou služby realitního makléře na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde činí průměrná provize 45 tisíc korun.

I tak ale platí, že když dva dělají totéž, není to totéž... Autoři průzkumu upozorňují na nepoctivsot některých makléřů, kteří uměle snižují provizi a záměrně do ní nezahrnují některé položky a služby.

Krajprůměrná výše provize
Praha131 569 Kč
Jihomoravský100 378 Kč
Středočeský 80 080 Kč
Zlínský 76 130 Kč
Plzeň 74 737 Kč
Karlovarský 56 401 Kč
Liberecký 55 706 Kč
Moravskoslezký 55 493 Kč
Královéhradecký 53 793 Kč
Pardubický 51 179 Kč
Jihočeský50 220 Kč
Olomoucký48 592 Kč
Vysočina 46 880 Kč
Ústecký45 304 Kč
zdroj:                   Polski real

Nízkou provizí se snaží podbízet i ti, kteří jednají na úkor klientova zájmu a usilují jen o rychlý zisk. Podezřele nízká provize by proto měla být pro prodávajícího varovným signálem, proč s makléřem nespolupracovat, varují fér makléři.

Doba je dobrá, prodávají se i ležáky

Pokud o prodeji nemovisti přemýšlíte, pak nepřemýšlejte dlouho. Hlad po nemovistech je totiž stále značný i přes extrémní nárůst cen a omezování dostupnosti hypotečních úvěrů.

Jinak řečeno: zatímco dříve dosáhla na hypoteční úvěr podstatná část populace, dnes nepochodí každý druhý, podmínky jsou po doporučení ČNB přísnější, navíc ceny stále rostou.

Podstatnou roli hraje také i dlouhodobý nedostatek nemovitostí na trhu. Dnes se prodají i nemovitosti s nízkou hodnotou, které jsou v nabídce realitní kanceláře měsíce nebo i roky i za cenu nižší provize realitních kanceláří, aby se makléři zbavili ležáků.

Údaje v průzkumu společnosti Poski REAL vycházejí ze vzorku 1 700 relevantní zakázek, které byly realizovány v období od dubna 2017 do dubna 2018.