Hypotéky zlevňují, po slabším létě poptávka oživuje

Equa bank

Equa bank Zdroj: Aleš Pospíšil

Srovnání vývoje hypoték v letech 2018 a 2019
Ilustrační foto
Hypotéka
Hypoteční centrum
Smlouva o hypotečním úvěru
13
Fotogalerie

Poohlížíte se po vlastním bydlení, pak jednejte bez zbytečného odkladu. Průměrná sazba sice klesla na 2,36 procenta, ale banky už o moc níž nepůjdou.

Zásadní sdělení pro ty, kteří chtějí bydlet ve svém: průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle Fincentrum Hypoindexu klesla v říjnu o 0,11 procentního bodu na 2,36 procenta. Od ledna letošního roku se tak průměrná úroková sazba již propadla o 64 bazických bodů, tzn. víc jak o půl procentního bodu.

A důvod? Konkurenční boj o klienta... Jen pro zajímavost, průměrná výše hypotečního úvěru překonala hranici 2,4 milionu korun.

Počet sjednaných hypoték vzrostl v říjnu oproti září o 668 na 7 027. Sedmitisícovou hranici překonal počet sjednaných hypoték v letošním roce pouze v červnu, kdy si do bank přišlo pro hypotéku 7 119 klientů.

Nižší sazby napomohly zatím k letošnímu rekordnímu objemu poskytnutých úvěrů. Celkem banky v říjnu poskytly hypotéky za 16,953 miliardy korun, což je téměř o dvě miliardy více než v září.

Tip: Jaké úrokové sazby nabízejí jednotlivé banky? Naše kalkulačka vám to spočítá.

Ve srovnání s loňským říjnem bylo ale letos v říjnu poskytnuto o 3 563 hypoték méně a objem byl o 7,3 miliardy korun nižší než před rokem.

Loňské žně se letos nezopakují

Banky letos poskytly hypoteční úvěry v celkovém objemu více než 145 miliard korun, což je méně než loni, kdy to ve stejném čase bylo již téměř 184 miliard korun.

Zájemci o hypotéku by neměli otálet, jelikož sazby na mezibankovním trhu od září rostou (naproti tomu hypoteční sazby klesají). Bankám se tak prostor pro další pokles tenčí. Naznačují to i minimální nabídkové úrokové sazby hypoték v jednotlivých bankách.