Jak ušetřit na energiích snadno a rychle

Nedostatek elektřiny

Nedostatek elektřiny Zdroj: ČTK

Zdražování energií
2
Fotogalerie

Meziročně v Česku spotřebitelské ceny v září vzrostly o 4,9 procenta. Nejrychleji rostly náklady na bydlení, jako jsou vodné, stočné, nájemné, a hlavně pak elektřina a zemní plyn. Nabízí se otázka, jak ušetřit na energiích.

Sami zástupci dodavatelů energií upozorňují na dlouhodobě vysoké ceny energií na burzách, kde je pro své zákazníky v předstihu nakupují. Zdražování je proto i podle nich nevyhnutelné.

Například elektřinu nakupují společnosti postupně, proto se nárůsty nepromítnou do cen okamžitě. U plynu je zdražování rychlejší. Například společnost Innogy již oznámila růst cen plynu od poloviny listopadu o zhruba 10 procent. Zdražování se nyní netýká pouze zákazníků s fixací smlouvy.

Je načase začít šetřit a zvednout zálohy na energie

Současné zdražování energií české domácnosti nejvíce pocítí až v příštím roce. I když dosluhující vláda uvažuje o zrušení DPH na energie nejen v listopadu a prosinci letos, ale celý příští rok. Podle finančního poradce skupiny Partners Vladimíra Weisse na to ale spoléhat nelze a je třeba začít věc řešit.

„Domácnostem již nyní doporučuji navýšit stávající měsíční zálohy na dodávky elektřiny a plynu. Byť třeba jen o několik stokorun. O vyšší částky pak těm, kteří plynem nebo elektřinou vytápí byt nebo dům,“ říká.

Dodavatel pak při ročním zúčtování záloh přesně uvede spotřebu a vyúčtuje přijaté zálohy a případný nedoplatek nebo přeplatek.

„Přeplatek pak použije spotřebitel buď na úhradu budoucích záloh, nebo mu jej dodavatel zašle zpět na bankovní účet, ze kterého odesílá zálohy,“ vysvětluje finanční poradce. 

Lidem s nečekaně vysokým nedoplatkem na energiích, kteří nemají volné finanční prostředky na jeho úhradu obvykle i do několika dnů, doporučuje jednat s jejich dodavatelem. Většina dodavatelů nemá problém s vyhotovením splátkového kalendáře.

„Naopak, s pracovníky zákaznických center mají moji klienti jen dobré zkušenosti, důležité je nedoplatek s dodavatelem co nejdříve řešit,“ upozorňuje Vladimír Weiss, který naopak varuje před takovým řešením situace, kdy se lidé pod tlakem a bez rozmyšlení vrhají do rychlých půjček na internetu třeba i na dvě kliknutí.

„Úroky se u takových půjček často pohybují i ve stovkách procent za rok, navíc mívají i obrovské pokuty za jejich nesplacení včas,“ připomíná s tím, že když už se lidé nemohou takové půjčce vyhnout, je třeba si rozmyslet, u koho a za jakých podmínek si ji sjednají.

Je tu i podpora od státu

Odborníci tvrdí, že při výrazném navýšení nákladů na bydlení vůči měsíčnímu příjmu pak není žádná ostuda požádat o pomoc stát, a to prostřednictvím úřadu práce. Konkrétně s úhradou elektřiny a plynu může lidem pomoci příspěvek na bydlení.

„Příspěvek na bydlení může žadatel od úřadu práce dostat až tři měsíce zpětně,“ říká Vladimír Weiss.

Další pomocí ze sociálního systému na úhradu energií může být i takzvaný doplatek na bydlení. Anebo jednorázová dávka zvaná mimořádná okamžitá pomoc. Tuto podporu může domácnost dostat právě například na zaplacení nezbytného jednorázového výdaje, kterým nedoplatek na elektřinu nebo plyn bezesporu je.