Kompenzační bonus: Nárok nemají lidé v insolvenci

.

. Zdroj: pexels.com

Podmínky pro schválení kompenzačního bonusu se pro živnostníky za podzimní omezení a uzavírky provozů ve srovnání s těmi jarními zpřísnily. Pomoc a kompenzace za přijaté restrikce mají být oproti jaru na podzim více cílené, ale bohužel se v některých případech ukazují i jako nespravedlivé.

Na kompenzační bonus v druhé vlně pandemie koronaviru například nemají nárok OSVČ v insolvenčním řízení, byť exekuce překážkou k jeho vyplacení není a ani nepodléhá exekučním srážkám. Ukažme si to na příkladu živnostnice, která požádala letos zjara o osobní bankrot. Úřady ji žádost schválily a vypracovaly splátkový insolvenční kalendář.

„Cílem insolvence je vlastně celkové řešení špatné finanční situace dlužníka, oddlužit ho a situaci vyřešit. Dříve se místo insolvence používal výraz osobní bankrot či oddlužení. Exekuce je pak snaha věřitele získat svoji pohledávku zpět,“ vysvětluje princip insolvence úvěrová analytička skupiny Partners Lucie Drásalová.

Přišla jarní epidemie koronaviru a živnostnice, která pekla a dodávala cukrářské výrobky pro hotely a restaurace v Krkonoších, se ze dne na den ocitla na holičkách. Nebylo pro koho a co vyrábět. Díky jarnímu kompenzačnímu bonusu a šití roušek pro obecní úřad situaci ale finančně zvládla. V letních měsících se dokázala vlastní živností ještě uživit a doufala, že je z nejhoršího venku. Podzimní vlna epidemie ji však přinesla mnohem závažnější finanční potíže než na jaře. A také se dozvěděla, že na kompenzační bonus nemá nárok, je přece v insolvenci.

Nikdo neví proč

Podle nastavení programu kompenzační bonus nemůže čerpat osoba, která byla v příslušném bonusovém období v úpadku. Důležité a rozhodné je tedy období, kdy k tomu došlo. Pokud se podnikatel dostal do úpadku až po skončení bonusového období, nárok na kompenzační bonus stále má, když splní ostatní podmínky. Stejně jako na jaře dále platí, že kompenzační bonus nepodléhá exekuci ani výkonu rozhodnutí. V praxi to znamená, že OSVČ s exekucemi nárok na kompenzační bonus má, ale OSVČ s insolvencí, byť nikdo neví proč, nárok nemá.