Mladých podnikatelů je stále více, starší už o to nestojí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Thomas Leuthard

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Počet začínajících podnikatelů klesá. V posledních sedmi letech to bylo o třetinu. Největší zájem o podnikání mají mladí lidé do 30 let. Tvoří skoro polovinu nových podnikatelů. V ostatních věkových kategoriích zájem klesá. Vyplynulo to z analýzy společnosti CRIF.

V roce 2010 mezi začínajícími podnikateli bylo 15 tisíc lidí do 30 let, v loňském roce se počet vyšplhal na 27 tisíc. To je nárůst o 80 procent. „Nová generace mladých lidí má zcela jiný přístup k životu a práci, než měla generace jejich rodičů,” uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Zajímavé je podle ní to, že vztah mladých lidí k podnikání se vyvíjí opačně než u zbytku populace. „Čím jsou lidé starší, tím je úpadek zájmu o podnikání zřetelnější,“ dodala.

Mladí tvoří 9 procent podnikatelů

Počet mladých začínajících podnikatelů do 30 let stále roste. Tvoří 9 procent živnostníků v ČR. V roce 2010 tvořili méně než pětinu všech začínajících podnikatelů. Pokud to tak půjde dál, podle analýzy by mladí podnikatelé měli do dvou let tvořit většinu všech začínajících podnikatelů u nás.

Jak je to v dalších věkových skupinách

Ve věkové skupině od 31 do 40 let začalo v roce 2016 podnikat o 53 procent méně osob, než tomu bylo o sedm let dříve. Ve věkové skupině 41 až 50 let byl pokles dokonce o 57 procent. U lidí od 51 do 60 let se počet začínajících podnikatelů snížil o 63 procent.

Podnikání podle krajů

Začínajících mladých podnikatelů je v jednotlivých krajích různý počet. V Karlovarském kraji se za sedm let zvýšil počet nových mladých podnikatelů o třetinu, v Jihočeském či Plzeňském kraji o polovinu. Naproti tomu v Moravskoslezském kraji se za sedm let zvýšil 2,5násobně a v Jihomoravském kraji vzrostl na dvojnásobek.