ČNB zvyšuje úrokové sazby, některé banky přesto dočasně zlevnily hypotéky

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Česká spořitelna
Ilustrační foto
Česká spořitelna nová pobočka
Equa Bank
11
Fotogalerie

Úvěry letos jisto jistě podraží, zatím to ale nebude u hypoték od České spořitelny a Equa bank. Obě banky v reakci na zvýšení tzv. repo sazby oznámily snížení úrokové sazby u hypoték o 0,2 procentního bodu. Půjčit si tak stále můžete za něco málo přes dvě procenta.

Úrokové sazby tzv. „od“ nejsou zdaleka pro každého, přesto si stále ještě můžete půjčit za relativně slušný úrok. Česká spořitelna oznámila, že od 2. července snižuje úrokové sazby u vybraných hypotečních úvěrů o 0,2 procenta ročně. Snížení se týká nejvyužívanějších hypoték s fixacemi na 5, 8 a 10 let.

Úrokové sazby u hypoték s fixací na 5 let budou nově začínat na 2,49 procentech, u hypoték s osmiletou fixací na 2,59 procentech ročně a u hypoték s fixací na 10 let na 2,69 procentech ročně. Nabídka platí do odvolání.

V období od července do konce srpna sníží sazby i Equa bank, rovněž o 0,2 procenta ročně. Během prázdnin tak bude banka nabízet hypotéky se sazbou od 2,29 procenta p.a., což je dle Equa bank o 0,22 procent méně, než je průměr na trhu.

Repo sazba je jedna ze tří úrokových sazeb stanovovaných ČNB, je využívána při finančních operacích na volném trhu. Zjednodušeně řečeno tak ČNB stahuje likviditu z trhu – odčerpává peníze od komerčních bank a dává jim za to cenné papíry.

De facto jsou tak peníze půjčeny centrální bance, což sníží objem peněz komerčních bank (komerčních s malým „k“), který lze půjčit lidem a firmám, což má za následek růst úrokových sazeb.

Detailněji se o operacích na volném trhu dočtete zde.