Pozemky jsou žádané. Zlevnění nečekejte

..

.. Zdroj: Shutterstock

Pozemky pro výstavbu bytového projektu na místě bývalých skleníků v Praze-Hodkovičkách.
Letňany
3
Fotogalerie

V blízké době zlevnění u pozemků pro výstavbu rodinných domů rozhodně nečekejte. Jsou nedostatkovým zbožím. Naopak meziročně zdražily o 13 procent.

Pokud budete chtít koupit pozemek, připravte si pevné nervy. Výběr pozemku může trvat několik měsíců. „Až u 60procent nákupů pozemků je realita později jiná než podmínky slibované na začátku. Prodejci například velmi často uvádějí, že jsou inženýrské sítě na hranici pozemku. V praxi tím ale myslí i několik desítek metrů od něj, což pochopitelně celý proces výstavby prodlužuje a prodražuje,” varuje Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby. Tuto skutečnost často zájemce zjistí až na místě. Proto i případě koupě pozemku je nutná osobní prohlídka.

Láká nás příroda

Praha a Středočeský kraj, to jsou nejatraktivnější lokality pro výstavbu. V oblibě jsou ale i okolí krajských měst. Právě zde společnost Ekonomické stavby hlásí nárůst cen přesahující 13 procent.

V těchto lokalitách ale musíte počítat s pomalou aktualizací územních plánů obcí, které nepočítají s rozšiřováním obytných ploch v nejžádanějších lokacích. I proto se stále častěji prodávají pozemky ve větší vzdálenosti od měst, čemuž ostatně nahrává i současná koronakrize, která kvůli proměně pracovních návyků umožnila spoustě lidem práci plně či částečně z domova.

Poptávka tak stoupá i po rekreačních oblastech a bydlení v chatách či chalupách. „Lidé vždy chtěli bydlet v přírodě, nyní mají rozhodování snazší. I tak ale platí, že většina z nich hledá bydlení napojené na železnici, aby nepřišli o možnost rychlého a pohodlného spojení do města,” dodává Protiva.