Praha: Byty u metra stojí o stovky tisíc více

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Vizualizace bytového projektu Žižkovské pavlače v praze 3.
Vizualizace projektu Nové Chabry developerské společnosti Star Group-
3
Fotogalerie

Vzdálenost metra má větší vliv na cenu nových bytů, než by se na první pohled mohlo zdát. Byty v lokalitě blízké stanici metra jsou v průměru až o 4 tisíce korun za metr čtvereční dražší. Vyplývá to z  analýzy Central Group.

Zatímco průměrná nabídková cena nově postavených bytů na pražském trhu je 109 310 korun za metr čtvereční, byty u metra vyjdou na 113 219 korun za metr čtvereční.

„Lokalita, potažmo čas strávený na cestě do práce či do školy, hraje při výběru nového bydlení velkou roli. Je tedy logické, že ceny blízko metra jsou vyšší než třeba u bytů vzdálených byť jen pár zastávek autobusu od metra. Lidé v Praze přesto takovéto bydlení vyhledávají a jsou ochotni si za něj připlatit,“ řekla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

Při průměrné velikosti pražského bytu, která je nyní 65 metrů čtverečních, si tak zájemci za byt u metra připlatí v průměru zhruba 260 tisíc korun.

„Cenu srovnávaných bytů přitom významně ovlivňuje projekt Park Zličín od Central Group, který se nachází dál od centra a u něhož vychází průměrná cena na pouhých 101 936 korun za čtvereční metr. Při jeho vyjmutí ze srovnání se pak průměr zbylých bytů u metra zvýší na 117 372 korun za metr čtvereční a příplatek se vyšplhá dokonce na 524 tisíc korun,“ dodává Tomášková.