Byty v rodinných domech jsou nově bez daně z nabytí

Finanční úřad

Finanční úřad Zdroj: Martin Pinkas, Euro

..
Stromový dům
Rodinný dům má zastavěnou plochu do šesedáti metrů čtverečních. Vejde se do něj kuchyň, obývací pokoj i dva malé pokoje
Rodinný dům The Bird
Oblékli dům do nového kabátu
11
Fotogalerie

Od daně z nabytí nemovitých věcí je nově osvobozen první prodej bytů v rodinných domech.

Kromě případů prvního úplatného nabytí vlastnického práva k dokončené nebo užívané jednotce v bytovém domě (platí už roky), bude nově možné uplatnit osvobození rovněž u užívaných nebo dokončených jednotek v rodinném domě (RD).

Podmínka u RD platí stejná jako pro bytové domy: k nabytí vlastnického práva k jednotce musí dojít v době 5 let ode dne dokončení nebo započetí užívání jednotky nebo jednotky změněné stavební úpravou, a to od toho dne, který nastane dříve.

Osvobození se nově vztahuje na případy, kdy dojde k nabytí vlastnického práva k nemovité věci od 1. listopadu 2019 a později. To znamená, že k tomuto dni vzniknou právní účinky vkladu do katastru nemovitostí, případně dojde k nabytí vlastnictví z jiného důvodu (např. dražbou).

Od účinnosti novely zákona bude od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva k dokončené nebo užívané jednotce v rodinném domě, která:

  • nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru užívané společně s bytem, vzniklé výstavbou, nástavbou, přístavbou nebo stavební úpravou tohoto domu, nejde-li pouze o rozdělení nebo sloučení stávajících jednotek,
  • nově nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru užívané společně s bytem, vzniklý na základě stavební úpravy nebytového prostoru.