Praha: Noví obyvatelé neustále přibývají, stávající se stěhují do středních Čech

Bubny-Zátory, Praha, Holešovice, Letná, reportáž

Bubny-Zátory, Praha, Holešovice, Letná, reportáž Zdroj: Michaela Szkanderová

Praze neustále přibývají noví obyvatelé – za 1. čtvrtletí jich bylo více než 10 000. Zároveň se ale skoro stejný počet odstěhoval, nejvíce asi do středních Čech. S ohledem na relativně malý přirozený přírůstek to znamená, že se za první tři měsíce roku počet obyvatel hlavního města zvýšil jen o 550.

„Trend opouštění města a stěhování se za jeho hranice s následným každodenním dojížděním ale pro město není zdravý,“ uvádí Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group. „Hlavním důvodem, proč lidé v Praze nezůstávají, je totiž zhoršující se dostupnost bydlení. Průměrný Pražan za průměrný nový byt o výměře 70 m2 dnes musí utratit svou roční hrubou mzdu za 14,6 roku, jak nedávno ukázal CG-Index,“ dodává. 

V roce 2018 se do Prahy podle oficiálních statistik přistěhovalo více než 40 tisíc obyvatel. Další více než tři tisíce tvoří tzv. přirozený přírůstek – v Praze se totiž více nových obyvatel narodí, než jich zemře. Celkem tak Praha získala loni 43,5 tisíce nových obyvatel.

Na druhou stranu téměř 29,5 tisíce těch dosavadních obyvatel se rozhodlo hledat si nové bydlení jinde. Velká část z nich směřuje do středních Čech, které rekordně rostou. A důvodem je samozřejmě nemožnost získat nový byt v hlavním městě. Velká část z nich ale Prahu neopouští natrvalo. V Praze i nadále pracují, což při bydlení ve Středočeském kraji znamená každodenní dojíždění.