Tempo růstu nájemného loni ve velkých městech většinou zpomalilo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Meziroční tempo růstu nájemného v největších městech Česka loni většinou zpomalilo. Například v Praze u nejžádanější dispozice 2+KK kleslo z deseti na 3,1 procenta. Nájem v těchto bytech byl v průměru 16 500 korun měsíčně. V Brně byl o zhruba pětinu nižší, v Liberci a Ostravě o dvě pětiny. Vyplývá to z údajů portálu Ideální nájemce.cz.

"Trh s nájemním bydlením kopíruje do jisté míry ekonomickou situaci České republiky. Bytů je nedostatek, zároveň rostou platy a lidé si tak mohou dražší bydlení dovolit. Svou roli také hrají hypotéky, které jsou pro řadu potenciálních zájemců v současné době hůře dostupné," uvedl spoluzakladatel služby Ideální nájemce.cz Martin Březina.

U bytů 1+KK loni kleslo v Praze tempo růstu nájemného ze 17 procent na 1,7 procenta. U kategorie 3+KK loni stagnovalo, zatímco v roce 2018 vzrostlo o pět procent.

Chcete místo nájmu do vlastního? Naše kalkulačka vám spočítá výši hypotéky>

V Brně tempo růstu nájemného neklesalo tak výrazně jako v hlavním městě. U bytů 1+KK se snížilo z 12 procent na 5,2 procenta, v případě 2+KK ze čtyř procent na 3,8 procenta, u bytů 3+KK tempo dokonce vzrostlo ze tří procent na 5,9 procenta.

"Brno je za Prahou nejdražším místem k bydlení. Zájem o nájemní byty roste v souvislosti s počtem významných firem, které ve městě podnikají. Svou roli hrají i studenti vysokých škol, kteří často nechtějí bydlet na kolejích nebo tam nesehnali volný pokoj," doplnil Březina.

V Ostravě se loni tempo růstu nájemného u bytů 2+KK snížilo z 19 na 4,7 procenta. U třípokojových bytů nájmy dokonce klesly, a to o 7,7 procenta. V Plzni předloni vzrostlo nájemné u dvoupokojových bytů téměř o pětinu. Loni růst klesl na 4,8 procenta.