V režimu DPI zůstává 19 500 domácností, po 14. dubnu jim hrozí odpojení

.

. Zdroj: istock

V režimu dodavatele poslední instance (DPI) nadále zůstává 5604 domácností u plynu a 13 880 domácností u elektřiny. Většina z nich má čas změnit dodavatele energií do 14. dubna, poté se dostanou do neoprávněného odběru a hrozí jim odpojení. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Celkem se do režimu DPI, který trvá půl roku, dostalo podle Jurečky 637 136 domácností u elektřiny. Z nich 2,2 procenta ještě nemá smlouvu u nového dodavatele. U plynu skončilo v DPI 296 861 domácností, dvě procenta z těchto domácností ještě nemá novou smlouvu.

V režimu DPI se ocitlo na 900 tisíc zákazníků Bohemia Energy, největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR. Skupina oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončili další dodavatelé.

Podle Jurečky eviduje ministerstvo od začátku letošního roku o 40 tisíc více žádostí o příspěvek na bydlení. Celkový počet lidí, kteří příspěvek pobírají, se tak zvýšil na zhruba 180 tisíc, ministerstvo přitom počítá s 200 tisíc až 250 tisíc pobírateli. Průměrná výše příspěvku nyní činí 4000 korun měsíčně na domácnost. Ve druhé polovině dubna chce mít ministerstvo připravené zjednodušení procesu žádosti.

Poslední dva měsíce ministerstvo práce a sociálních věcí podle Jurečky intenzivně spolupracuje s ministerstvem průmyslu a obchodu, Energetickým regulačním úřadem, ale i dodavateli poslední instance na řešení situace, aby se co nejvíce odběratelů z režimu DPI včas dostalo. Poslední měsíc a půl pracovníci podle Jurečky navštěvovali odběratele přímo v terénu. Vytipováno podle něj bylo 1000 nejrizikovějších domácností, 96 procent z nich se podařilo zastihnout, počet odběratelů v DPI se tak daří snižovat. Ministr uvedl, že pomocí jedné domácnosti stráví pracovníci v terénu v průměru dvě až tři hodiny.

Čas krátce po klientech Bohemia Energy vyprší také bývalým odběratelům Kolibřík Energie, kdy v DPI skončilo na 28 tisíc klientů. U dodavatelů poslední instance zůstává také řada klientů společností, které ukončily činnost později, těm se půlroční lhůta počítá od chvíle, kdy jim původní dodavatel přestal dodávat energie.