Vláda chce zdvojnásobit poplatek za vklad do katastru nemovitostí

Katastr nemovitostí

Katastr nemovitostí Zdroj: Katastr nemovitostí

Vláda chce zdvojnásobit poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Zatímco nyní se platí 1000 korun, nově to má být 2000 korun. Návrh vláda vložila do sazbového daňového balíčku, který předložila Sněmovně a který mimo jiné zvyšuje spotřební daň z alkoholu a cigaret. Vláda návrh na zvýšení poplatku obhajuje inflací nebo vyššími administrativními náklady. Podle ministerstva zemědělství vyšší náklady souvisí s ochranou majitelů nemovitostí před podvodnými převody. Zatím není jisté, kdy se Sněmovna k projednání balíčku dostane.

"V případě správních poplatků za přijetí návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí došlo jak k nemalému nárůstu inflace od jejich posledního zvyšování před více než sedmi lety, tak k navýšení nákladů spojených s řízením o vkladu, a to mj. v souvislosti s rekodifikací soukromého práva, která nabyla účinnosti 1. ledna 2014," uvádí vláda v důvodové zprávě.

Od roku 2014, kdy vstoupil v platnost nový občanský zákoník, je o změnách v katastru informován výrazně větší počet lidí, sdělil dnes v tiskovém prohlášení mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. "Český úřad zeměměřický a katastrální od té doby rozesílá upozornění všem dotčeným osobám ke každému návrhu k provedení změn v zápisu do katastru nemovitostí před jeho vlastním provedením. Toto opatření významně chrání majitele nemovitostí před podvodnými převody nemovitostí, které se v minulosti stávaly," uvedl.

Vláda uvádí, že celkový výnos ze správních poplatků za vklady do katastru představuje asi 740 milionů korun. S ohledem na meziroční pokles počtu vkladových řízení zhruba o pět až sedm procent lze podle vlády očekávat navýšení příjmů veřejných rozpočtů asi o 695 milionů korun ročně. Z toho půl miliardy by měl získat Český úřad zeměměřický a katastrální a zhruba 175 až 195 milionů Všeobecná pokladní správa.

"Mně to přijde neuvěřitelné," řekl poslanec ODS Vojtěch Munzar. Vláda podle něho už neví, kde by vytáhla další peníze od lidí. Vládní argument považuje za ne úplně férový v situaci, kdy vláda vybírá "nekřesťanské peníze" na dani z nabytí nemovitých věcí a odmítá návrhy na zrušení této daně. ODS chce tuto daň zrušit. O senátním návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitostí by měla Sněmovna hlasovat v úterý. "Jeví se to jako pokus o zalátání deficitního rozpočtu. Otázkou je, zda s navýšením správního poplatku se dá očekávat i nárůst komfortu ve vztahu ke klientovi," řekla poslankyně STAN Věra Kovářová.

"Přijde mi jako nesmyslný návrh. Jde to proti vizi uživatelsky přívětivého státu. Ve chvíli kdy se katastr digitalizuje, by měly náklady klesat, tak proč by se měl zvyšovat poplatek," míní poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

"V současnosti jsou v ČR prakticky nejnižší poplatky za vklad do katastru v celé Evropě," uvedl podle tiskové zprávy ministerstva předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře. "Touto změnou se situace srovná například se Slovenskem, kde je prakticky totožná právní úprava jako v ČR," doplnil. Na Slovensku se nyní podle ministerstva za vklad do katastru nemovitostí platí v přepočtu zhruba 1 800 korun, zatímco třeba v Nizozemsku 4 000 korun. V Německu se poplatek určuje podle hodnoty nemovitosti, v případě rodinného domu činí podle ministerstva obvykle 400 eur (asi 10 200 korun).