Vláda schválila novou koncepci bydlení, má podpořit družstevní a nájemní byty

Domy, realitní kancelář

Domy, realitní kancelář Zdroj: Profimedia

..
2
Fotogalerie

Vláda dnes schválila novou koncepci bydlení na další roky. Má podpořit družstevní a nájemní bydlení, dále má podpořit institucionální a právní rámec sociálního bydlení a zlepšení jeho financování. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Základní vizí takzvané Koncepce 2021+ je podle MMR dostupné, stabilní a udržitelné bydlení. "Chceme zejména co největší nárůst nájemního bydlení a představit také nový investiční program pro družstevní byty," uvedla již dříve náměstkyně MMR pro řízení sekce bydlení a sociálního začleňování Jana Hanzlíková.

Dalším cílem je podle MMR stabilní prostředí pro bydlení, kde je důraz kladen hlavně na legislativní prostředí a sběr dat včetně analýzy vývoje nájemného. Koncepce se má zaměřit rovněž na využívání moderních technologií ve stavebnictví.

Podle odhadů žije v Česku ve vlastním bytě nebo domě 70 procent lidí, pětina v nájemním bytě a zhruba desetina připadá na družstevní bydlení. Podle údajů Svazu českých a moravských bytových družstev je v Česku v současnosti asi 700 000 družstevních bytů. Celkově je v ČR 4,37 milionu bytů, z toho 3,83 milionu trvale obydlených. Z těchto obydlených bytů připadá 2,16 milionu na bytové domy.