Bojíte se inflace? Řešení nabízí investování

investice, ilustrační foto

investice, ilustrační foto Zdroj: XTB

.
Profesionální obchodníci na webu zdarma radí, jak investovat v roce 2021
Mladí Němci se v koronakrizi baví on-line investicemi, ilustrační foto
Mladí Němci se v koronakrizi baví on-line investicemi, ilustrační foto
.
7
Fotogalerie

O online investování nyní projevují zájem i ti, kteří by se dříve jen stěží odhodlávali. Jak začít a na co nezapomenout?

Ekonomové očekávají, že míra inflace nadále poroste, a to kvůli dlouho odkládané spotřebě zapříčiněné pandemií. Napříč profesemi i příjmovými kategoriemi, tak stoupá zájem o investice, které by úspory před znehodnocením ochránily. Co je dobré vědět, než se sami pustíte do online investování?

Výběr brokera? Jedině s dohledem

Prvním krokem je pečlivý výběr brokera. K základním ukazatelům kvality patří samozřejmě regulace, se kterou se pojí bezpečnost a důvěryhodnost. Ověření brokera po této stránce není naštěstí příliš těžký úkol – českého obchodníka by tak mělo zajímat, zda jeho brokerská společnost podléhá regulaci České národní banky (ČNB). „Určitě bychom každému investorovi doporučili vybrat takovou brokerskou společnost, která je regulována ČNB. Při případném řešení nějakého problému to může být velkou výhodou,“ doporučuje Michael Kopta, člen vedení české a slovenské pobočky společnosti XTB.

Ten dále uvádí, že zvláště pro české a slovenské investory je jedním z kritérií i lokální prezence. „Pocit, že si můžete kdykoliv domluvit osobní schůzku a navštívit svého brokera v kanceláři, je pro většinu lidí důležitý , a to i v této složité době, která přeje spíše kontaktu na dálku. Samozřejmě je náš byznys online, takže řešíme většinu požadavků našich klientů po telefonu či e-mailu, ale celá řada našich klientů z Čech i Slovenska nedá dopustit na osobní kontakt ,“ dodává Kopta.

Pozor na poplatky

Neméně důležitá je poplatková struktura brokerské společnosti. Je třeba potřeba pochopit, že poplatků může být v rámci jednoho obchodu hned několik; mezi ty základní patří transakční poplatek, konverzní poplatek nebo poplatek za držení pozice určitou dobu.

Když se investoři baví o poplatcích, často mají na mysli pouze ty transakční, ovšem jejich míra je napříč trhem již téměř vyrovnaná a ve většině případů se liší jen minimálně. „Na místě je tedy hlubší prověrka. V rámci jednotlivých segmentů poplatků se pak mohou podmínky brokerů lišit a rozdíly mohou být výrazné,“ upozorňuje Kopta.

Diverzifikace jako klíč k úspěchu

Diverzifikace je v investování – zejména v tom dlouhodobém – klíčovým předpokladem úspěchu. Existuje hned několik možností, jak diverzifikovat, resp. rozložit riziko. Konkrétní způsob se odvíjí zejména od instrumentů, které investor drží. Pokud se jedná o akcie, doporučují odborníci například sektorovou diverzifikaci v kombinaci s bezpečnými přístavy, kterým by se mělo dařit ve chvílích, kdy akcie ztrácí.

Míra rizika a vlastní odpovědnost

Pro investování je zásadní i značná míra trpělivosti a chladná hlava. „O zisky obchodníky totiž velmi často nepřipraví trh ale nekontrolované emoce,“ upozorňuje na častou chybu Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank. Výsledky portfolia je pak vhodné vyhodnocovat v delších intervalech, minimálně po 3 měsících.

Mnoho investorů není schopno přijmout odpovědnost za své ztráty. Hledají různé výmluvy a nejsou schopni se poučit z vlastních chyb. „Bez toho jsou ale odsouzeni tyto chyby dokola opakovat, což ve výsledku vede v lepším případě k podprůměrné výkonnosti jejich portfolia, v horším případě ke ztrátám,“ dodává Michal Valentík, člen investičního výboru společnosti Broker Trust.

Učit se, učit se, učit se

Základní stavební kámen k ovládnutí praxe je ale samozřejmě ovládnutí teorie. Kromě finanční gramotnosti se předpokládá také znalost angličtiny a komplexní povědomí o trhu, ekonomice a politice v celosvětovém měřítku. To by mělo být důležité pro každého investora. Bez vzdělávání a vlastního zájmu je lepší peníze svěřit ke správě někomu jinému.

„Soustavné vzdělávání je klíčové a v tomto směru dává XTB plnou podporu nejen svým klientům, ale i široké veřejnosti. Na našem webu je celá sekce XTB Akademie, která je rozdělena dle úrovní obtížnosti – od začátečníka přes pokročilého až po experta, kde se může kdokoliv zdarma vzdělávat v oblasti tradingu i investic. Dále pravidelně pořádáme vzdělávací akce s externími partnery, se kterými tvoříme kurzy, strategie, dílčí výukové webináře, ale i velké akce typu Online trading konference (každoročně v březnu ) a Online investiční konference (každoročně v listopadu ). Aby toho nebylo málo, máme lokální český i slovenský analytický tým, který na každodenní bázi tvoří tržní analýzy, zprávy z trhů apod.,“ uzavírá Michael Kopta.