Češi dál skupují nemovitosti. O investici přemýšlí 66 procent Čechů, tvrdí průzkum

Getberg investuje do projektu Forest View miliardu korun.

Getberg investuje do projektu Forest View miliardu korun. Zdroj: Getberg

Třetina těch, které by ještě před koronakrizí ani nenapadlo investovat do nemovitostí, svůj postoj nyní přehodnocuje. Z nejnovějšího průzkumu společnosti EMA data vyplynulo, že začít do realit investovat, nebo investice navýšit, chce nyní 66 procent Čechů.

Nemovitost na investici aktuálně vlastní 6 procent Čechů. „Češi platí za velmi rezervované vůči investicím, převážná většina nechává své prostředky ležet na účtu, v lepším případě na spořicím. Alespoň doposud platili. Stávají se z nich totiž investoři do nemovitostí,“ vysvětluje Martin Viktora, co-founder společnosti EMA data, která provedla na téma realitních investic průzkum. Podle něj stoupá zájem o investice do nemovitostí, aktuálně do nich chce začít investovat, nebo stávající investice navýšit, 66 procent Čechů. „Vliv na to mají přitom čtyři faktory – stále ještě poměrně nízké úrokové sazby hypoték, stále ještě zachovalé úspory z lock downů a nedostatečná nabídka spolu s trvale rostoucími cenami. To vše vyvolává v Češích až nákupní horečku s mottem 'buď teď, nebo nikdy',“ dodává Martin Viktora.

Investice nastartovala pandemie Na zájmu o reality se podepsala především pandemie. Více než třetina dotázaných (36 procent) připustila, že koronakrize ovlivnila jejich ochotu investovat do nemovitostí. Větší zájem přitom projevují muži než ženy, navyšovat investice chce 36 procent mužů oproti 29 procent žen. Co do věku je zjevná chuť pustit se do investování především u věkové kategorie 41 až 55 let (42 procent) a u mladých lidí do 26 let (40 procent). S rostoucím věkem zájem postupně klesá. „Nemovitost si lidé kupují především pro rodinu, a to nejen k vlastnímu užívání, ale právě i jako investici. Mladí lidé ji chtějí později mít pro vlastní bydlení, ve středním věku pak myslí na zabezpečení potomků. S přibývající léty už mají Češi tendenci naspořené prostředky spíše vydávat než z nich tvořit další hodnoty,“ vysvětluje Miloslav Lafek, CEO Lusq.

Nemovitost chceme do vlastních rukou, fondy nelákají

Podle průzkumu EMA data 81 procent respondentů považuje za nejlepší způsob realitní investice přímý nákup nemovitosti. Realitní fond preferuje 11 procent investorů a 8 procent upřednostňuje nákup akcií developerských společností. Preference přímého nákupu nemovitosti znatelně stoupá s rostoucím věkem, starší ročníky se naopak méně často přiklání k nákupu akcií developerských společností.