Chcete investovat do akcií? Přečtěte si, jak začít

Akcie

Akcie Zdroj: profimedia.cz

.
2
Fotogalerie

Ekonomika roste a my lačníme po výnosech. O investování tak projevují zájem už i ti, kteří by se dříve jen stěží odhodlávali. Patříte mezi ně? Chcete-li začít investovat, ale zatím jste světem investic téměř nepolíbeni, zeptali jsme se odborníků, co je na začátku důležité.

Investičních příležitostí na trhu je opravdu spousta. Jako první vám ale nejspíše naskočí „akcie“. Jak začít investovat? Než člověk začne investovat do akcií, měl by si především rozhodnout, čeho chce investováním docílit, jaké očekává výnosy a jaké je ochoten podstupovat riziko. „Ze začátku je navíc potřeba se oprostit od jakýchkoliv očekávání,“ říká Adam Dulovec z Purple Trading.

Nezapomeňte si také na začátku nastavit hranice, za které nepůjdete, a vědět, jaká je pro vás maximální přípustná ztráta. A když začnete, buďte trpěliví, o zisky vás totiž velmi často nepřipraví trh, ale vámi nekontrolované emoce,“ upozorňuje na častou chybu Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank. Výsledky portfolia je pak vhodné vyhodnocovat v delších intervalech, minimálně po 3 měsících.

Zpátky do „školy“

Kromě základní finanční gramotnosti se předpokládá také znalost angličtiny a komplexní povědomí o trhu, ekonomice a politice v celosvětovém měřítku. Bez sebevzdělávání se tak neobejdete. To je samozřejmostí pro každého investora.

„Bez vzdělávání a vlastního zájmu je lepší peníze svěřit ke správě někomu jinému. Internet je dobrý zdroj, ale číhá tam spousta balastu a podvodníků. Z toho důvodu bych hlavně ze začátku volil raději prezenční kurzy, pořádané například portálem FXstreet.cz,“ radí Adam Dulovec. Kurzy pořádá třeba také Fio banka, a to každé jaro a podzim. „Zde se klienti mohou seznámit jak se základy, tak i pokročilejšími formami investování,“ říká Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí banky.

Bez brokera to nepůjde

Každý investor potřebuje pro vstup na burzu prostředníka, který mu tento vstup zajistí – brokera. Broker může působit jako pouhý zprostředkovatel obchodování nebo jako makléř, který klientovi přímo doporučuje obchody. „Pro začátečníka je nezbytné uvědomit si, jaký zájem má jeho broker. Transparentní je broker, který určuje předem stanovené komise za obchody a nijak neprofituje na zisku klientů. Na druhou stranu v Česku působí řada derivátových brokerů, kteří fungují jako protistrana obchodů klienta. Když klient nakoupí, broker mu instrument prodá. V tomto vztahu je zřetelný střet zájmů, který je pro investory nebezpečný a osobně bych doporučil se podobnému vztahu vyhýbat,“ radí Jonáš Mlýnek, Country Manager společsnoti Lynx pro Česko, Slovensko a Polsko.

Výběr brokera se vyplatí nepodceňovat, přece jen se jedná o dlouhodobého obchodního partnera. Ideálně je, pokud máte tu možnost, na základě referencí někoho, kdo má osobní zkušenost. „Je potřeba, aby zaměstnanci brokera byli opravdu odborníci ve svém oboru, ne jen motivovaní prodejci,“ varuje Adam Dulovec.

Rozhodně si také ověřte, v jaké zemi má obchodník sídlo a u koho je licencován, s čímž souvisí i pojištění vkladů.

Obchod nanečisto

Investování do akcií už vyžaduje trošku více, než jednu schůzku s finančním či bankovním poradcem a přečtení pár článků na internetu. Google zná sice odpovědi na všechno, vy byste především měli přesně vědět, do čeho jdete.

Většina online investičních platforem proto dnes nabízí možnost zkušebního obchodování prostřednictvím demo účtu, obvykle po dobu jednoho měsíce s virtuálním vkladem. „Při výběru je vhodné vyzkoušet si demo účet a seznámit se tak s nabízeným obchodním prostředím. Ideální je, pokud vám s tímto krokem může pomoci sám obchodník, čímž si ověříte dostupnou zákaznickou podporu a především možnost kontaktu v lokálním jazyce. V neposlední řadě si nezapomeňte porovnat poplatkovou politiku ve srovnání s konkurenty, uvádí Tomáš Daňhel.

„Den po dni si projdete jednotlivé trhy za reálné ceny, zadáváte své první obchodní pokyny a sledujete vývoj svého fiktivního účtu. Je to ideální příležitost vyzkoušet si vše nanečisto, než uděláte první krok k reálnému obchodování. V neposlední řadě bych doporučil nastudovat si i webináře o psychologii obchodování. Zvládnutí psychologie obchodování a risk managementu dnes činí více jak 50 procent úspěchu,“ dodává Tomáš Daňhel.

Přehled brokerů

Brokermin. účet
XTB 0 $
Saxo Bank2000 $
Directa0 $
FxPro100 $
HighSky Brokers0 $
InstaForex1 $

Swiss Markets

200 $
Lynx B. V.2000 $
Purple Trading100 $

RoboMarkets

100 $