Fond Quant loni vydělal 6,2 procenta. Strategii určuje algoritmus

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Investice
3
Fotogalerie

Algoritmický fond Quant ohlásil výnos za rok 2019 na úrovni 6,24 procenta. Od svého založení v září 2016 tak už přinesl investorům kumulativní výnos 18 procent. Průměrná roční výnosnost od založení fondu nyní činí 5,22 procenta.

Investiční strategii fondu určuje algoritmus sestavený na základě zkušeností a českého ekonoma Pavla Kohouta. „Jak ukazují výpočty algoritmu, je americký akciový trh podle údajů ze 13. ledna 2020 nadhodnocen asi o 16 procent a je tak poměrně drahý. To s sebou nese zvýšené riziko korekcí,“ hodnotí Pavel Kohout. Právě v takových situacích se naplno projevuje výhoda algoritmického investování, které je imunní vůči chybám plynoucím z rozhodování na základě emocí.

Algoritmus fondu vychází z kvantitativní teorie peněz. Ta předpokládá, že hlavním hnacím motorem ekonomiky je peněžní zásoba. Algoritmus fondu pak posuzuje aktuální stav akciového trhu v kontextu peněžní zásoby a hodnotí množství likvidních peněz v oběhu a porovnává jej s hodnotami indexu Dow Jones. Na základě toho doporučuje rozložení investic mezi ETF na americké akciové indexy S&P 500 a DJIA a termínované vklady.

Investice fondu Quant jsou přitom zajištěny do českých korun, aby se čeští investoři mohli vyhnout kurzovému riziku.