Jaký bude rok 2020 v oblasti financí? Zásadní překvapení se nečekají

Finance v roce 2020

Finance v roce 2020 Zdroj: Infinea Finance

Investice v roce 2020 (ilustrační foto)
Peníze
.
4
Fotogalerie

Rok 2020 začal a mnozí zkoušejí tipovat, jaký bude v oblasti financí. Podle analytiků skupiny Partners radikální změny očekávat nelze. Přesto k nějakým určitě dojde. A to jak na realitním trhu a v hypotékách, ale i na finančních trzích v pojištění nebo i u vkladů u bank.

Inflace by se podle České národní banky měla v prvních měsících letošního roku pohybovat okolo hranice tří procent. Pak by měla klesnout. Otázkou je, zda Česká národní banka do té doby přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb. Což by znamenalo vyšší úroky u hypoték, ale i vyšší úroky na spořicích účtech či termínovaných vkladech. Ty přitom nepatrně rostou již nyní.

Úroky na spořicích účtech

Důvod je, že naproti od zemí eurozóny, kde se úrokové sazby pohybují kolem nuly nebo jsou rovnou v záporu, činí již zmíněná základní úroková sazba ČNB dvě procenta. To bankám umožňuje přece jenom klientům nabídnou nějaké úročení. I když stále ne takové, aby pokrylo současnou inflaci na hranici tří procent. I tak by se ale úročení mohlo posunout směrem k 1,5 procenta před zdaněním, a v případě marketingových akcí i výše.

„Ale i zde pozor, dvě procenta p.a. nejsou to samé jako zvýšení úročení na dvě procenta po dobu jednoho měsíce," upozorňuje portfolio manažer Partners investiční společnosti Martin Mašát.

Naspořte si na důchod, dětem na studia či na splnění svých snů. Poradíme vám, jak

Také dodává, že banky se snaží různě působit a lákat klienty, a tak nabízejí prapodivné modifikace svých spořicích účtů. Lákavým úrokem je úročí například jen do určité sumy nebo zase jen nad ní. Nebo klientům nabídnou výhodný úrok, ale jen na krátkou dobu. Používá se také snížení úroku v případě brzkého výběru peněz. Populární je spojení úroku s využíváním dalších bankovních služeb, u nichž poplatky srazí nebo i převýší výnos z úroku. 

Změny u hypoték

V případě hypoték bude rozhodující, zda Česká národní banka přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb. Pokud ne, úroky zůstanou na svých úrovních, pokud ano, vzrostou. To potvrzuje i hypoteční a úvěrová analytička skupiny Partners Lucie Drásalová, která ale i tak zásadní změny na hypotečním trhu neočekává. 

„Rok 2020 bude hodně ve znamení stagnace. Neočekávám žádné velké výkyvy ani směrem dolů, ani směrem nahoru,“ říká.

Důležitou roli podle ní bude hrát i novela zákona o České národní bance, která v lednu půjde do prvního čtení ve Sněmovně. Novela by měla zavést takzvanou hypotéku pro mladé i změnit podmínky pro refinancování hypoték. To by mohlo přinést dlužníkům výhodnější podmínky při refinancování hypoték. A to by mohlo přimět banky k lepší nabídce jak zájemcům o refinancování, tak o nové hypotéky.

Tip: Financujte své vysněné bydlení výhodně. Poradíme jak

„Důležitou roli budou i nadále hrát ceny nemovitostí. Ty se podle mě ale budou držet na svých současných úrovních. Zde neočekávám již žádný velký nárůst, ani extrémní pád cen,“ myslí si Lucie Drásalová.

Povinné ručení zdraží a nejen ono

Podle analytiků i bude i letos pokračovat zdražování povinného ručení. Důvod je nasnadě. Je to růst cen opravárenských prací, náhradních dílů a snaha pojišťoven začít na povinném ručení vydělávat a ne prodělávat.

„Určitě bude docházet ještě k větší diverzifikaci ceny pojištění mezi nehavarujícími řidiči a těmi, kteří mají více pojistných událostí,“ vysvětluje analytik neživotního pojištění skupiny Partners Jiří Matusík.

U majetkové pojištění pak upozorňuje zejména na růst cen nemovitostí, respektive stavebních prací a materiálu. To znamená, že u dříve sjednaných pojistek se mnoho lidí dostává do rizika podpojištění. Jsou pojištěni na částky, které neodpovídají hodnotě jejich nemovitostí.

„Tady doufám, že rok 2020 bude rokem aktualizace těchto smluv, jinak řečeno zvýšení pojistných částek na starých smlouvách,“ upozorňuje.

Další významnou změnou podle něj je i zvýšení limitů u pojištění občanské odpovědnosti. Historicky nastavené limity ve výši půl milionu až dva miliony korun nahradily hodnoty kolem pěti milionů korun.  

Vývoj na finančních trzích

Loňský rok byl z hlediska finančních trhů rekordní. Akcie si připsaly více než 20 procent, výnosy z dluhopisů překonaly inflaci. Jenomže to z hlediska letošního roku nic neznamená.

„U akcií opravdu, ale opravdu nikdo neví, kam se nyní vrtnou. Oproti loňskému roku jsou o 20 a některé akcie technologických firem až o 40 a více procent výše. A to znamená, že oproti začátku loňského roku jsou řádově dražší," vysvětluje Martin Mašát s tím, že logickým pokračováním by byla korekce jejich cen.

Na druhou stranu loňské hrozby, jako byl třeba neřízený brexit či obchodní válka mezi USA a Čínou, obrousily své hrany. Nicméně, růžky již vystrkují nová rizika, jako je například akcelerace konfliktu mezi USA a Iránem. Obecně se tak soudí, že finanční trhy by mohly i nadále růst, ale v mnohem střízlivějším tempu.

„Jedním z důvodů by mohlo být i to, že letos v listopadu vyvrcholí prezidentské volby v USA. A volební rok v USA zpravidla přináší pozitivní náladu na akciové trhy, ale ani to nemusí být jisté. Jediné, co lze tak říci, je to, že akcie po extrémně úspěšném období zpomalí svůj růst. A lze také očekávat mnohem větší kolísání cen,“ vysvětluje Martin Mašát.

Vyšší volatilitu lze podle něj očekávat i v Evropě. I zde by ale neházel flintu do žita. A to zejména kvůli politice Evropské centrální banky, která v zájmu cenové stability pokračuje v kvantitativním uvolňování a svoji sazbu drží dokonce v záporných hodnotách.

Tip: Ochraňte své úspory před inflací. Investujte!

A zejména na dluhopisových trzích pak nakupuje takřka cokoli, co se na něm objeví. A to znamená, že i konzervativní investoři se letos dočkají vytouženého kladného a při příznivém vývoji opět několikaprocentního výnosu. Ten bude navíc v České republice podporován centrální bankou s její dvouprocentní základní sazbou.  

Autoři jsou poradci společnosti Partners.