Nejvíce věříme starožitnostem, drahým kovům a stavebku

stavební spoření, právo, byznys

stavební spoření, právo, byznys Zdroj: archiv

xx
xx
3
Fotogalerie

Oproti loňskému roku považujeme za nejzajímavější investice do starožitností, drahých kovů a překvapivě do stavebního spoření. Ukázal to letošní první Barometr obliby spořicích produktů.

Tyto investice současně zaznamenaly v oblibě největší skoky v porovnání začátku letošního a loňského roku. Černého Petra naopak dostala spořicí konta. V roce 2016 se těšila oblibě u 49 % dotázaných, nyní jejich obliba klesla o 5 %. Podobné to je se životním pojištěním.

Úplně nejhůře je na tom termínovaný vklad. Tuto nejnižší pozici si drží trvale. Za zajímavou formu ukládání peněz jej považuje pouze 23 procent respondentů. Lépe je na tom i "ukládání peněz do slamníku" (25 procent). Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury IBRS provedeného na 1000 respondentů.

Stavebko má stále zlatou

Mezi Čechy oblíbený produkt stále patří stavební spoření. Jako top jej označilo 59 % dotázaných. „Průzkum naznačuje, že stavební spoření překonalo dopad extrémně nízkých sazeb na trh – na rozdíl od spořicího účtu. Samozřejmě roli hraje i možnost státní podpory, která zvyšuje zhodnocení úspor více než na 3,5 % ročně. Konzervativní lidé tak prakticky nemají lepší možnost, jak uložit své peníze, a postupně toho využívají,“ vysvětluje tajemník AČSS Jiří Šedivý.