Zákon o spotřebitelském úvěru ovlivnil stavební spoření, trh prudce roste

xx

xx Zdroj: Profimedia

xx
xx
3
Fotogalerie

Legislativa týkající se spotřebitelského úvěru, která začala platit od prosince loňského roku, měla výrazný vliv na stavební spoření.

Banky, které zasáhl prosincový zákon o spotřebitelském úvěru, jsou nuceny mnohem přísněji posuzovat bonitu uchazeče o úvěr či hypotéku. 

Posuzování schopnosti splácet u úvěru u stavebního spoření či překlenovacích úvěrů je ale jednodušší - úvěr je totiž zajištěn spořicí složkou, a schvalování klienta je tedy jednodušší a jistější. „Trh stavebního spoření je stejně jako celý bankovní trh v Česku ovlivněn opatřeními České národní banky, což se projevilo už na začátku roku nárůstem zájmu o zajištěné úvěry," uvádí Kristýna Havligerová, tisková mluvčí Stavební spořitelny České spořitelny. "Předpokládáme, že pokud vstoupí v platnost novela zákona o ČNB s výraznějšími úpravami, než obsahuje současné doporučení, ovlivní to pravidla pro poskytování úvěrů,“ dodává Havligerová. 

Oblibu stavebního spoření dokazují také data. V prvním čtvrletí letošního roku rozpůjčovaly spořitelny 14,4 miliard korun, což byl meziroční růst o 41 procent. Klesá přitom ale zájem o samotné stavební spoření v současnosti. Klienti totiž uzavřeli 101 tisíc nových smluv, zatímco o rok dříve jich bylo přes 140 tisíc

Česká republika je třetí v Evropě v rozšířenosti stavebního spoření. První je Rakousko, kde má stavební spoření 56 procent populace, v Německu je to 36 procent a v České republice 32 procent. Podle průzkumu Asociace stavebních spořitelen je také stavební spoření nejpreferovanějším spořicím produktem v České republice. 

U překlenovacích úvěrů pozor na úroky
Překlenovací úvěry mohou vyjít klienta velmi draho. Zatímco při splácení hypotéky se klientovi snižuje jistina a vypůjčená částka, u překlenovacích úvěrů jsou úroky ve stále stejné výši. Úvěr se poté až po splacení úroků překlopí do řádného úvěru s anuitním splácením. Na úrocích se tak zaplatí podstatně více než u hypotečního úvěru.