Průměrný český investor do fondů loni vydělal přes sedm procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Průměrný český investor do podílových fondů v roce 2021 vydělal přes sedm procent. Lepší výsledky předvedly akciové fondy, naopak dluhopisové fondy v průměru ztratily více než dvě procenta. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu. V roce 2020 činil průměrný výnos 5,9 procenta.

"V loňském žebříčku úspěšnosti retailových fondů podle našeho indexu suverénně dominovaly fondy zaměřené na energie, především ropu a zemní plyn. Korunovým investorům nabídly výkonnost pohybující se převážně nad 30 procenty," uvedl hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select Richard Bechník.

To podle něj platí i pro nemalý počet fondů cílících na východní Evropu, kde je na lokálních akciových burzách právě sektor energií výrazně zastoupen. Ale platí to i pro finanční sektor těžící z regionálního zvyšování úrokových sazeb. V meziročním porovnání vystřídaly energie na prvním místě technologie, které profitovaly minulý rok především z plošných lockdownů ekonomik, dodal.

Nejhorší výkonnost za celý rok předvedly podle indexu fondy zaměřené na asijské akcie, především čínské či latinskou Ameriku. Dané fondy se propadly až do ztrát přesahujících 20 procent. Čínské akcie se potýkají s odlivem investorů kvůli hrozbě striktní regulace ze strany čínské vlády. V rámci asijských rozvíjejících se trhů pak tvořila výjimku Indie, která se oklepala z těžkých covidových dopadů, což se promítlo i do slušných zisků fondů.

U dluhopisových fondů se nejlépe dařilo těm, které se ve svých portfoliích soustředí na státní dluhopisy rozvíjejících se zemí či vysokorizikové dluhopisy. Fondy zaměřené na český peněžní trh a české státní dluhopisy se ocitly ve dvojí situaci. Fondy s českými státními dluhopisy převážně výrazně ztrácely, zatímco fondy peněžního trhu začaly postupně zlepšovat výkonnost díky rostoucím úrokovým sazbám, upozornil Bechník.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl podle dat Asociace pro kapitálový trh za tři čtvrtletí 2021 o 84,9 miliardy na 674,6 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí majetek stoupl o 23,5 miliardy korun.