Začíná sezóna studentských pronájmů. Vydělají víc, než běžný nájem

studenti

studenti Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

studenti
Lákají investice do dluhopisů i vás?
studenti
Byt
Byt
9
Fotogalerie

Majitelé investičních bytů v univerzitních městech si mohou mnout ruce, stačí najít 3 až 5 studentů a nastavit nájem o fous výš, než jsou poplatky na koleji.

Ne každý student dostane ubytování na koleji a mnozí chtějí raději na „privát“. Dle společnosti M&M Reality právě v srpnu vrcholí poptávka po pronájmech „studentského“ typu, tedy po větších dobře situovaných bytech vhodných pro tři až pět lidí. Například v Brně se každý školní rok potřebuje ubytovat až 70 tisíc studentů, kteří ve městě jinak nebydlí.

Ještě větší význam než ve třech největších městech může mít přítomnost univerzity pro majitele investičních bytů ve městech menších, například v Olomouci, Plzni či Ústí nad Labem.

Olomouc je studentské město a studenti mají značný zájem o byty k pronájmu. Konkrétně jsou u této cílové skupiny nejžádanější byty 2+1 v centru města, s neprůchozími pokoji, nejlépe v cihlových domech. Takový byt si nejčastěji pronajmou čtyři studenti společně,“ komentuje Tomáš Maliňák z olomoucké pobočky společnosti M&M Reality.

Například byty 2+1 po rekonstrukci se dnes v Plzni prodávají za ceny od 2,1 do 2,6 milionu korun. Při běžném nájemném generuje byt 11 tisíc korun měsíčně čistého bez služeb a energií. Návratnost investice je tedy 16 až 18 let.

Makléři se navíc shodují na tom, že při zacílení přímo na studenty lze nastavit nájemné o něco výš, než je ve srovnatelných nemovitostech běžné. Důležité je, aby částka na jednoho studenta výrazně nepřekročila sumu, kterou by platil na kolejích. A pomůže, pokud jsou splněny některé základní parametry, které studenti u pronajímaných bytů preferují.

Mezi nejčastější požadavky studujících nájemníků patří podle makléřů společnosti M&M Reality zmíněné neprůchozí pokoje. Dávají také přednost alespoň základnímu vybavení bytu, ocení postele, ledničku, pračku. Mezi nevýhody spojené s pronajímáním mladým lidem patří větší opotřebení zařízení, což lze ale řešit vyšší kaucí.

Obecně bývají studenti považováni za dobré nájemníky, se kterými není problém uzavřít smlouvu na dobu určitou, po jejímž uplynutí zpravidla bez problému odcházejí. V letních měsících se nabízí možnost využití bytu na krátkodobé pronájmy, které bývají ještě výhodnější.