Apple Pay na vlastní kůži: prostě to funguje. Platit iPhonem může každý

Apple Pay v praxi

Apple Pay v praxi Zdroj: Twisto

Aplikace Wallet na iPhonu
Apple Wallet
Apple Pay v praxi
Apple Pay v praxi
Data v iPhonu jsou prolomitelná díky GreyKey.
12
Fotogalerie

Trvalo to roky, nakonec ale přece služba Apple Pay dorazila do ČR. S iPhony si zatím rozumí šest bank, „stravenkový“ Edenred a fintech Twisto. A právě díky Twistu můžete mít Apple Pay, i když ho vaše banka neumí. 

Každý počin Applu budí velkou pozornost, proto i start služby Apple Pay v Česku je velká věc, byť nejde o nic nového. Trik je v tom, že máte všechny karty hezky pohromadě ve virtuální peněžence – vždy jen vyberete tu, kterou chcete zaplatit. Jak by řekl Steve Jobs: prostě to funguje.

Karty tedy nemusíte mít fyzicky u sebe, což je výhoda. Lépe je ošetřeno rovněž zabezpečení, protože nikdo nezjistí číslo vaší platební karty. A konečně, placení je bezpečnější, jelikož jako autorizace slouží Touch ID nebo Face ID, tedy de facto neprolomitelné biometrické údaje každého člověka.

Příklad: iPhone 8 a karta Twisto. Při platbě do 500 korun stačí otisk prstu přidržený na iPhonu, při platbách nad 500 korun je potřeba zadat PIN karty. Jde tak nesporně o lepší zabezpečení, než u klasické fyzické karty, jelikož z té vám v případě ztráty může nálezce „vypípat“ pár tisícovek (do limitu).

Návyková novinka

Na placení iPhonem nebo hodinkami Watch si zvyknete hodně rychle, velký zájem hlásí také banky a fintech Twisto, který uměl Apple Pay hned v první vlně. Jen pro pořádek, seznam bank, které umí Apple Pay: Air Bank, Česká spořitelnaJ&T Banka, Komerční banka, Moneta a mBank. Prvním fintechem je Twisto.

A právě Twisto nyní láká zákazníky bank, které Apple Pay neumí. Argument je jasný - nemusíte měnit banku, zato si můžete vyzkoušet Apple Pay na vlastní kůži. Twisto je služba pro odložené placení, umí toho mnohem víc, napříkad split, díky kterému už se nemusíte v hospodě hádat, kdo co měl. 

Od Twista máme také čerstvé statistiky (středa 20. února v 18:00 hodin):

  • 12 procent majitelů Twisto účtů s mobilními telefony Apple si přidalo Twisto kartu do Apple Wallet (2 050 zákazníků),
  • platbu mobilním telefonem či chytrými hodinkami provedlo do šesté hodiny odpolední 948 zákazníků, což je necelá polovina těch, kteří si Twisto kartu přidali do Apple Wallet,
  • aktivní zákazník udělal 1,5 transakce v průměrné hodnotě 360 korun,
  • k osmnácté hodině odpolední zaznamenalo Twisto skoro 1 500 nově registrovaných zákazníků, jejíichž banka Apple Pay nepodporuje.

Úspěch Apple Pay předčil naše očekávání. Již od ranních hodin se strhla vlna zákazníků, kteří si přidali Twisto kartu do svých mobilních telefonů. Polovina z nich již platbu také vyzkoušela. Těší nás enormní nárůst nově registrovaných uživatelů, jejichž banka Apple Pay nepodporuje. Zajímavostí je, že mezi těmito novými zákazníky je také řada vysoce postavených manažerů těchto bank,” říká Michal Šmída, zakladatel a šéf Twista.

Ještě masivnější zájem zaznamenala Air Bank, a to hned v pondělí. „Během prvních dvanácti hodin si službu zapnulo 22 tisíc klientů Air Bank, kteří provedli 11 300 plateb v celkovém objemu 3 240 000 korun,“ nechala se slyšet tisková mluvčí banky Jana Karasová.

Konec hotovosti v Česku? Do ČR dorazilo Apple Pay, pořídily si ho už desítky tisíc lidí. Jak s ním platit?