Během prvního týdne prázdnin nepatrně klesla cena benzinu

Tankování paliva (ilustrační fotka).

Tankování paliva (ilustrační fotka). Zdroj: Pexels

Paliva v Česku během prvního prázdninového týdne zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu prodával u čerpacích stanic v průměru za 47,91 koruny, před týdnem byl o dva haléře dražší. O 14 haléřů zlevnila nafta, nyní stojí litr dieselu průměrně 48,13 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července.

Před rokem byla paliva výrazně levnější. Benzin je nyní skoro o 15 korun na litru dražší, za litr nafty loni touto dobou motoristé platili o víc než 17 korun méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 47,43 koruny a nafta za 47,65 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy tradičně v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 48,40 koruny. Nafta se v hlavním městě tankuje za průměrných 48,69 koruny za litr.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 koruny. Během dvou týdnů po začátku ruské invaze ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny za litr a cena nafty téměř na 49,60 koruny za litr. Od té doby ceny kolísají.

Vláda v důsledku prudkého zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.