Benzin i nafta u českých čerpacích stanic nadále zdražují

Čerpací stanice

Čerpací stanice Zdroj: profimedia.cz

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku nadále rostou. Benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o čtyři haléře na 33,52 koruny za litr a nafta o pět haléřů na 32,65 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě v průměru na 34,42 koruny a stejné množství nafty na 33,60 koruny za litr. Praha je jediným regionem v zemi, kde je průměrná cena benzinu nad 34 korunami.

Naopak nejlevněji tankují natural motoristé v Královéhradeckém kraji, kde vyjde v průměru na 33,02 koruny za litr. Nafta se prodává nejlevněji rovněž v Královéhradeckém kraji, a to za 32,11 koruny.

Ceny benzinu i nafty v Česku v posledních měsících kolísaly. Rostly zejména v dubnu a květnu, naopak v červnu mírně klesaly. Současné průměrné ceny benzinu a nafty v Česku jsou na nejvyšší úrovni od prosince 2014.

Podle analytiků budou ceny pohonných hmot růst i nadále, v příštím týdnu očekávají zdražení o deset až 15 haléřů. „Řidiči se kvůli růstu cen ropy na světových trzích musí připravit na další zdražování, které však tlumí koruna posilující vůči dolaru. Vzhledem k tomu, že se ropa i velkoobchodně prodávaná paliva ve světě obchodují v dolarech, zmírňuje tak sílící koruna dopad růstu cen ropy,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.