Benzin v Česku nadále zlevňuje, cena nafty stagnuje

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Průměrná cena benzinu v Česku za poslední týden klesla o šest haléřů na 32,63 koruny za litr. U nafty se pokles cen z předchozího období zastavil, a aktuální průměrná cena 31,81 korun za litr je stejná jako před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Analytici pro příští týden očekávají stagnaci, případně mírný růst cen o několik haléřů. "Cena ropy Brent se v posledních dnech udržuje na úrovni 60 dolarů za barel. Pro motoristy je ale nepříznivé oslabování koruny vůči dolaru," sdělil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Analytik společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda doplnil, že pokud by ropa zdražila nebo zlevnila, u čerpacích stanic v Česku by se tento výkyv projevil minimálně s dvoutýdenním zpožděním. 

Ceny paliv v Česku klesaly zhruba od přelomu května a června. Nyní jsou na nejnižší úrovni od druhé poloviny dubna.

V celostátním srovnání tankují nejlevněji motoristé na jihu Čech. Průměrná cena Naturalu 95 v Jihočeském kraji je 32,21 koruny za litr. Za stejné množství nafty řidiči zaplatí 31,28 koruny.

Naopak nejvyšší cenu benzinu vykazuje Vysočina, a to 33,02 koruny za litr. V žádném jiném kraji se průměrná cena přes 33 korun nepřehoupla. Nafta je nejdražší v Praze, kde se prodává v průměru za 32,33 koruny. Za více než 32 korun za litr tankují majitelé aut se vznětovým motorem ještě na Vysočině a v Olomouckém a Středočeském kraji.