Část zákona o evidenci tržeb zrušena, 3. a 4. vlna se odkládá na neurčito

Pokladní systém Storyous

Pokladní systém Storyous Zdroj: storyous

Účtenka
Účtenka
Účtenka
Účtenka
Účtenka
17
Fotogalerie

Z rozhodnutí Ústavního soudu o vyškrtnutí některých pasáží zákona o EET a následných vyjádření Ministerstva financí vyplývá, že zákon o EET v nejbližších měsících projde novelizací, a start třetí a čtvrté fáze EET se v důsledku toho odsune na zatím neznámý termín. Z účtenek zmizí rodná čísla, které byly součástí DIČ u fyzických osob, platby kartou z evidence vypadnou.

Na EET si stěžovala skupina 41 poslanců. Ti se domáhali buď zrušení celého zákona, anebo některých jeho ustanovení. Zejména namítali, že při přijímání zákona o evidenci tržeb došlo k závažným procesním pochybením a alternativně tvrdili, že některá zákonná ustanovení porušují základní práva. Soudci konstatovali, že k procedurálnímu pochybení skutečně došlo, ale nedosáhlo intenzity protiústavnosti.

Ústavní soud zrušil tu část zákona týkající se evidence při placení kartou, neboť tržby plynoucí z bezhotovostních převodů jsou poměrně dobře dohledatelné a není tedy dostatečně silný a legitimní zájem státu na jejich plošné evidenci.

Fyzické osoby dále nemusí na účtenkách povinně uvádět daňové identifikační číslo poplatníka (DIČ) a to s ohledem na ochranu osobních údajů, jelikož to je tvořeno jejich rodným číslem. Ústavní soud rovněž zrušil tři zákonná ustanovení, která zmocňují vládu k vydání nařízení, jimiž lze některé tržby evidovat ve zjednodušeném režimu, některé tržby vyloučit úplně a rozšířit seznam dočasně vyloučených tržeb.

Míč je tak nyní na straně zákonodárců, ti teď musí zvolit postup pro dvě předpokládané fáze zavádění EET a taxativně přímo v zákoně vymezit skupiny osob z této povinnosti vyňatých, popřípadě povinných vést jen zjednodušenou evidenci.

Efekt na daňové inkaso je u EET vzhledem k celkovému státnímu rozpočtu zanedbatelný, dosahuje jen pár desetin procenta, což jsme analyzovali například článku odkazovaném výše.