Cena benzinu v Česku stagnuje, nafta mírně zlevnila

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Cena benzinu v Česku v uplynulém týdnu stagnovala a nafta mírně zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stál u čerpacích stanic ke středě v průměru 33,78 koruny za litr, což je stejně jako před týdnem. Nafta zlevnila o čtyři haléře na 31,62 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Pohonné hmoty v Česku letos už zhruba od začátku roku vytrvale zdražovaly až do konce července, kdy průměrná cena benzinu dosáhla téměř 34 korun a cena nafty přesáhla 31,80 koruny. Cena benzinu tak od začátku roku stoupla asi o šest korun a cena nafty o 4,5 koruny. Až na konci července se zdražování prozatím zastavilo a paliva mírně zlevnila.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak uvedl, že výhled cen do konce srpna bude pro motoristy dále příznivý. "V nejbližších dvou týdnech očekáváme mírný pokles cen benzínu i nafty o 15 až 20 haléřů. Důvodem je snížení cen ropy severomořské Brent na současných 70 dolarů za barel, přičemž koncem července byla cena 75 dolarů za barel," dodal.

Ve srovnání s loňským srpnem jsou ale i po nedávném zlevnění ceny pohonných hmot nyní výrazně vyšší. Benzin je aktuálně o 5,75 koruny za litr dražší než před rokem a nafta o více než čtyři koruny dražší.

Nejlevněji teď paliva v Česku natankují řidiči ve Zlínském kraji, kde litr benzinu stojí v průměru 33,49 koruny a litr nafty 31,23 koruny. Nafta je stejně levná také v Jihočeském kraji. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 34,37 koruny a litr nafty 32,29 koruny. Přes 34 korun za benzin a 32 korun za naftu zaplatí řidiči také ve Středočeském kraji a na Vysočině.