Cena nafty i benzinu za týden klesla, ale pouze mírně

Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta

Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta Zdroj: Benzina

MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic
Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta
3
Fotogalerie

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o šest haléřů na 33,37 koruny za litr. Průměrná cena nafty klesla o sedm haléřů na 32,51 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

 

Podle analytika Raiffeisenbank Jakuba Červenky je důvodem trendu stabilizace ceny ropy, která po květnovém skoku poklesla zpátky k 75 dolarům za barel, kde se už měsíc drží. „Ropný kartel OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu), i přes neochotu Íránu a Venezuely, s velkou pravděpodobností v pátek rozhodne o navýšení limitů těžby ropy. To bude mít za následek navýšení nabídky na světových trzích, která sníží cenu ropy a v důsledku stlačí ceny pohonných hmot v naší kotlině,“ dodal.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil na to, že ačkoli ropa i pohonné hmoty v ČR zlevňují, situace je velmi křehká. „Napětí, které momentálně obestírá světový trh s ropou, by se dalo krájet. Trh zejména napjatě očekává výsledek pátečního zasedání kartelu OPEC a dalších významných těžařů v čele s Ruskem,“ uvedl.

„S navýšením těžby ropy se v důsledku zasedání víceméně počítá, otázka je, jak výrazné toto navýšení bude a za jak dlouho se skutečně promítne do situace na trhu,“ dodal. Ve zbytku června podle něj budou navzdory napjaté situaci na trhu s ropou ceny pohonných hmot v ČR dále klesat, a to k ceně 33,20 koruny za litr v případě benzinu a 32,30 koruny za litr v případě nafty.

Nejdráž tankují motoristé v Praze. Litr benzinu vyjde v metropoli v průměru na 34,24 koruny, nafta na 33,28 koruny. V žádném jiném kraji se průměrná cena naturalu přes 34 korun za litr nedostala, a také u dieselu nikde než v Praze nepřekročila 33 korun.

Nejnižší ceny paliv jsou na jihu Čech. Průměrná cena litru benzinu v Jihočeském kraji je 33,02 koruny a v případě nafty 32,15 koruny za litr.

Ceny u čerpacích stanic rostly od konce března, v některých týdnech o více než padesátník. Počátkem tohoto měsíce vystoupaly na nejvyšší úroveň za zhruba 3,5 roku. V půlce června se ale trend otočil a pohonné hmoty začaly mírně zlevňovat.