Ceny benzinu i nafty v ČR mírně stoupají, podle analytika bude růst pokračovat

nafta

nafta Zdroj: E15

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 33,82 koruny, před týdnem byl o čtyři haléře levnější. O sedm haléřů zdražila nafta, za litr teď řidiči zaplatí průměrně 31,67 koruny. Dražší pohonné hmoty motoristé nakupovali naposledy koncem července. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bude růst cen pokračovat.

"Pohonné hmoty v ČR budou v příštích dnech dále zdražovat, v rozsahu kolem 15 haléřů na litr. Důvodem je růst cen ropy na světových trzích k maximům za celé období od roku 2018. Ropa Brent se aktuálně prodává za více než 75 dolarů za barel. Za posledních třicet dní přidala 13,5 procenta. Globálně roste poptávka po energiích, která je v řadě případů jen velmi nedostatečně uspokojována," uvedl dnes Kovanda.

Situace podle něj vytváří značný tlak na světovém energetickém trhu, včetně toho s ropou a ropnými produkty. "Nejzávažnější situace panuje momentálně na evropském trhu se zemním plynem, který letos v EU zdražil velkoobchodně o zhruba 200 procent. Tento nárůst přispívá k tlaku na růst cen ropy, neboť energetický trh je do značné propojen, poptávka sladěna a cenový pohyb nastává u plynu a ropy v určitém tandemu," dodal ekonom.

Nejlevnější paliva tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 33,48 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 31,33 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 34,37 koruny. Diesel tankují motoristé v metropoli za 32,30 koruny.

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od začátku roku. V červenci se průměrná cena benzinu přiblížila ke 34 korunám za litr a nafta stála až 31,84 koruny za litr. V srpnu ceny mírně klesly, ale od začátku září opět pomalu rostou. Podle údajů CCS je benzin v současnosti o šest korun dražší než před rokem. Za naftu tehdy motoristé platili o 4,50 koruny méně než nyní