Ceny pohonných hmot v ČR druhý týden v řadě rostou

MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic

MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic Zdroj: MOL

Ceny pohonných hmot v ČR druhý týden v řadě rostou. Benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o 12 haléřů na průměrných 30,74 koruny za litr. Nafta stojí průměrně 29,78 koruny za litr, což je o sedm haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Pohonné hmoty zlevňovaly zhruba od poloviny února až do druhé poloviny března, kdy se dostaly nejníže za víc než čtyři měsíce. Poté začaly ceny opět stoupat. Konec zlevňování předpovídali analytici, poukazovali na růst cen ropy na světových trzích.

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka budou ceny nejprodávanějších druhů pohonných hmot v příštím týdnu stagnovat. „Tomuto vývoji nasvědčuje aktuální dění na světových trzích i vývoj kurzu koruny vůči dolaru,“ uvedl Křeček. Analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda doplnil, že ceny benzinu a nafty v dalším období budou záviset na tom, jestli se naplní hrozba obchodní války mezi USA a Čínou a také na vývoji na Blízkém východě. Během dvou týdnů až jednoho měsíce počítá se zdražením o 20 až 25 haléřů.

Nejdražší benzin je v Praze, kde se za litr platí v průměru 31,40 koruny. Přes 31 korun se jeho průměrná cena dostala ještě na Vysočině a těsně také v Plzeňském a Středočeském kraji. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce na Vysočině, a to v průměru 30,50 koruny za litr. V Praze je to o sedm haléřů méně.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty jsou v Ústeckém kraji. Natural tam stojí průměrně 30,40 koruny za litr, jen o dva haléře dražší je v Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Nafta se v Ústeckém kraji prodává v průměru za 29,33 koruny za litr.