Chcete změnit dodavatele energií? Pozor na pokuty

.

. Zdroj: Shutterstock

Společnost RWE Transgas od ledna zvýší domácnostem cenu plynu v průměru o 2,3 procenta. Zdražení firma přičítá propadu kurzu koruny vůči dolaru, dlouhodobému růstu ceny ropy na světových trzích a změně regulovaných distribučních poplatků.
Gruzínská elektrická rozvodná síť
Už před letošní novelou energetického zákonase dala smlouva vypovědět bez sankcí od podpisu až do pěti dnů před zahájením dodávek. Obchodnícito dodržovali. Teď se tato doba posunula až na 15 dnů po zahájení dodávek a najednou Bohemia Energy a další tvrdí, že domácnostem běží lhůta na výpověď bez sankce až po spuštění dodávek, a ne po podpisu smlouvy.
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
10
Fotogalerie

Hledáte úspory? Změna dodavatele energií je jednou z možností, ale pozor na pokuty, pokud smouvu vypovíte předčasně.

Ceny energií pro domácnosti za poslední dva roky citelně vzrostly, milión spotřebitelů tak vyměnilo dodavatele. Za některými však zůstaly dluhy, třeba smluvní pokuty, které vás nejspíše čekají, pokud vypovíte smlouvu se stávajícím dodavatelem předčasně.

Zjistěte si, kdy vám končí smlouva. Vždycky

Společnost M.B.A. finance, která pohledávky tohoto druhu vymáhá uvádí, že polovina dlužníků neznala smluvní závazky, třetina je nevyrovnala úmyslně (třeba proto, že je považovala za neoprávněné) a zbytek nezaplatil z nedbalosti.

Vznikly tak zbytečné a nepříjemné spory o bagatelní částky v řádu do jednotek tisíc korun, které mohou časem „nabobtnat”. Máte-li zato, že pravda je na vaší straně a jste v právu, můžete hnát spor až k soudu, pak ale vězte, že vzhledem ke smlouvám, které si píší dodavatelé sami, riskujete penále, úroky, náklady právní služby, soudní poplatky, atd.

Ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vyplývá, že ruku v ruce se zvýšením počtem změn dodavatele roste také počet stížností, ERÚ jich loni přijal přes 14 tisíc. Nejčastěji se jednalo o spory při změně dodavatele a celé pětina stížností byla podána na poradce, označované jako energetičtí šmejdi.

Proto vláda projednává novelu energetického zákona, který zavede řadu opatření proti nepoctivým praktikám obchodníků. ERÚ dostane větší pravomoc, nově budou povinné zkoušky a licence pro zprostředkovatele a také posílí ochrana spotřebitele, například při odstoupení od smlouvy nebo při odvolání plné moci.

Ceny klesají, ale ne spotřebitelům

Přesto, že ceny silové elektřiny na burze od loňského léta poklesly o téměř pětinu na 11,3 haléřů za 1 KWh, domácnosti zatím nemohou počítat se zlevněním. Naopak dodavatelé loni zdražili dodávku energií v průměru o více jak 8 procent, a podle očekávání odborníků by letos ve zdražování měli pokračovat, protože nakupují za ceny fixované na dlouhé období dopředu.

Ovšem vzhledem k prudkému propadu cen silové elektřiny na burze v posledních měsících je otázka, zda přeci jen do jejich cenové politiky nevstoupí pokles poptávky v důsledku opatření proti šíření koronaviru.