ČSOB začátkem dubna ukončí směnárenské služby na pobočkách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ČSOB
2
Fotogalerie

ČSOB od pondělí 1. dubna 2019 na svých pobočkách již nebude poskytovat směnárenské služby.

Cizí měnu v této bance tedy prodáte či nakoupíte naposledy v pátek 29. 3. 2019. ČSOB k tomu kroku přistoupila na základě několika skutečností. Patří mezi ně novelizace Směnárenského zákonu číslo 277/2013 Sb., změna chování klientů, kteří stále ve větší míře využívají k hotovostním transakcím bankomaty a zároveň realizují rok od roku nižší počet směnárenských transakcí.

„Pro klienty ČSOB, kteří mají v bance veden běžný účet bude mít tato změna minimální dopady. Klient nebude moci realizovat směnu hotovosti (bankovek a mincí v domácí měně) za směnu hotovosti (bankovek a mincí v cizí měně) a opačně. Stále však bude klient disponovat možností provést vklad nebo výběr z účtu konverzním způsobem,“ uvádí Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

Co je to vklad nebo výběr konverzním způsobem?

Jedná se o možnost si vybrat, případně vložit na svůj běžný účet vedený v ČSOB vložit/vybrat hotovost v cizí měně. Jsem-li klientem, který má v bance vedený účet v CZK a potřebuji například EURa, požádám o tento druh výběru pokladníka na konkrétní pobočce. Na základě této žádosti dojde k ponížení finančních prostředků na korunovém účtu a pokladník vyplatí v hotovosti požadovaný obnos v Eurech. V případě vkladu se jedná o stejný druh transakce jen v opačném režimu. Výběr/vklad hotovosti lze realizovat i z běžných účtů, které jsou vedeny v cizí měně, nejenom v českých korunách.