Jak nová auta ztrácí na hodnotě

Nové auto ztrácí rychle na hodnotě (ilustrační foto)

Nové auto ztrácí rychle na hodnotě (ilustrační foto) Zdroj: Česká spořitelna

Koupě nových aut má jistě své výhody. Měli bychom mít jistotu, že auto je v úplném pořádku. To samozřejmě neplatí stoprocentně. V případě poruchy tak máme nějakou dobu servis zdarma nebo výhodné servisní podmínky potom. Prodejci nám také nabízí atraktivní financování nákupu.

U nových aut si naopak můžeme za některé věci pěkně připlatit. Příkladem je havarijní pojištění. To bude logicky na úplně nové auto dražší než na auto ojeté. V havarijním pojištění se odráží i cena nového auta. A to i přesto, že cena automobilu klesá už v okamžiku, kdy s ním vyjedete z prodejny.

Proč ceny nových aut skokově klesají

Podle odborníků se na okamžitém poklesu ceny podepisuje fakt, že lidé koupi použitého vozu považují za riskantní. Paradoxně může velkou roli hrát interiér, který na celkový technický stav vozidla nemá vliv.

„Současní výrobci do interiéru využívají materiály, které při výrobě podléhají nárokům na ekologičnost a cenu. Kvůli tomu si tak dlouho neudrží původní vzhled a jsou na nich vidět známky opotřebení. Toho jsou si obchodníci s ojetými vozy vědomi a poškozený interiér tak mnohdy i kompletně obnovují, aby vůz netratil na ceně,“ popisuje odborný poradce pro rozvoj autoservisů ProfiAuto Service Lukáš Czauderna.

Naše stálice

Na cenu vozu má mimo jeho stav vliv také značka. V České republice po pěti letech provozu nejméně na ceně ztrácejí značky Škoda, Volkswagen a Toyota. Ukázal to průzkum inovační laboratoře AuresLab. Naopak nejrychleji klesá cena u vozů Citroën, Peugeot a Renault.

„Zajímavý je také pohled na vývoj cen ročních vozů. Po prvním roce provozu nebo přibližně 20 tisících ujetých kilometrech nejrychleji ztrácejí na hodnotě stylová auta, jako jsou Fiat 500, Citroën DS3 a Mini Cooper,“ informoval výkonný ředitel AuresLabu Stanislav Gálik.

Ceny ročních ojetin

Údaje společnosti Cebia ukazují, že po roce užívání nového auta může jeho cena klesnout i na 80 – 65 procent původní ceny. Po šesti letech se dostáváme dokonce na třetinu. Cenu auta sníží i účel užívání. Nejztrátovější jsou vozy z půjčoven. Naopak u služebních aut může být jejich minulost výhodou.

„Sledovací systém GPS, který tato auta nyní mívají, totiž neumožňuje řidičům s auty závodit nebo je využívat v nevhodných terénech. Navíc jsou pravidelně servisována a díky kompletní dokumentaci se nakupující nemusí bát stáčených kilometrů,“ vysvětluje Czauderna.

Havarijní pojištění

Jak už bylo uvedeno, za havarijní pojištění si u nového auta připlatíme. Myslete na to, že cena auta klesá nejvíce v prvních pěti letech jeho používání. Proto je dobré havarijní pojištění aktualizovat, protože po této době se jeho cena určitě sníží. Myslete na to, abyste zbytečně nepřepláceli.