Jak o Vánocích a na Silvestra neprojíst majlant

Čokoláda (Ilustrační foto).

Čokoláda (Ilustrační foto). Zdroj: Profimedia.cz

Pokud nechcete o Vánocích projíst a propít nehorázné sumy, plánujte. Některé výrobky se vyplatí kupovat dopředu, jiné těsně před svátky. Například ceny dražších rumů podle dat nákupního rádce Kupi.cz ke konci roku stoupnou. Právě klasické rumy bude možné v listopadu koupit levněji.

Na Mikuláše se naopak nepředzásobujte

Jiné je to s čokoládovými výrobky typickými pro Mikuláše. Ty je dobré pořizovat těsně před příchodem čertů. V tuto dobu řetězce cukrovinky masivně vyprodávají. Sleva může být až 40 procent.

Podobné je to i s bublinkami. Ty se vyplatí kupovat opět těsně před Novým rokem. Velkých slev na alkohol se totiž dočkáme až po Štědrém dni. Sleva na alkohol se pak pohybuje mezi 20 až 30 procenty.

Za pivo si připlatíme

Pokud jste typickými Čechy a holdujete pivu, letos si za chmelomok připlatíte. V posledních letech se cena tohoto nápoje zvýšila asi o desetikorunu. Před Vánocemi se na pultech objevují luxusnější piva, piva v limitovaných dárkových edicích. Pokud je chcete pořídit, buďte ve střehu od začátku prosince. Bývají rychle vyprodané.

Kapr možná zlevní

Kapra můžeme většinou koupit v blízkosti nákupních řetězců. „Nákup v obchodě se vám vyplatí pouze tehdy, když chcete nakoupit už naporcovanou a vykostěnou rybu, případně, když nenakupujete pro celou rodinu. Kapři by po loňském zvýšení cen mohli mírně zlevnit, ale žádné výrazné akce nečekejte. Jedná se o výrobky, které si svou cenu drží až do Vánoc a prodejci dobře ví, jak se zásobit. Naopak kuřecí nebo vepřové na řízky v řetězcích nakoupíte v akci výrazně levněji. Zpravidla se ale akce odehrávají několik týdnů před Štědrým dnem. Pokud tedy vaříte pro početnější rodiny, vyplatí se maso nakoupit dříve a zamrazit ho. Ušetříte tak oproti běžné ceně průměrných 27 procent,“ říká Petr Miklík, analytik vývoje retailových cen Kupi.cz.

Zelenina naopak zdražila

Rekordmanem ve zdražování zeleniny je petržel. V poslední době se její cena zvýšila až o 40 procent. Naproti tomu brambory se vám může podařit koupit na začátku prosince v akci. O 20 procent levněji.