Na zahraniční letní dovolenou po Evropě plánuje vyrazit 49 procent lidí

Na dovolenou autem

Na dovolenou autem Zdroj: Foto: scom, archiv

..
...
...
4
Fotogalerie

Na zahraniční letní dovolenou po Evropě plánuje letos vyrazit 49 procent Čechů, mimo Evropu vycestuje desetina lidí. Autem bude cestovat na dovolenou 46 procent lidí, letadlem 34 procent. Vyplývá to z průzkumu Europ Assistance. V tuzemsku bude trávit volno 65 procent Čechů včetně těch, co vyjedou i do zahraničí.

Značné rozdíly v trávení volna průzkum zjistil podle jednotlivých krajů. Do některé evropské země plánuje vyrazit na dovolenou například 41 procent obyvatel Královéhradeckého kraje, ale 61 procent Pražanů. Mimo Evropu vyrazí jen pět procent lidí ze severu Moravy, v Praze ale přes 15 procent.

Téměř 44 procent Čechů preferuje v létě moře, 16 procent hory, osm procent chce strávit volno ve městě a čtyři procenta cestu napříč zeměmi. Sedmnáct procent lidí nemá žádné preference ohledně trávení dovolené.

Z hlediska dopravního prostředku preferuje 46 procent lidí auto, třetina vyrazí na dovolenou letadlem, 11 procent autobusem a sedm procent vlakem. Přes 77 procent lidí uvádí, že za největší benefit auta považuje možnost svobodně jet kamkoli, a to i v místě dovolené. Poruchu auta již někdy mělo na dovolené 15 procent Čechů, víckrát ji zažilo sedm procent lidí.

Z dalšího aktuálního průzkumu Nielsen Admosphere vyplývá, že alespoň jednou plánuje letos vyjet na týdenní dovolenou 72 procent Čechů. Nikam naopak neplánuje vyrazit 28 procent lidí. Za domácí dovolenou lidé chtějí utratit za osobu průměrně 6328 korun, za zahraniční pak 15 133 korun na osobu.

Většina lidí (62 procent) si zájezd organizuje sama a nevyužívá tedy služeb cestovních kanceláří. Organizovanou turistiku naopak využije letos necelá pětina lidí a zbylých 20 procent si dovolenou zajišťuje částečně samo, ale částečně i s využitím cestovní kanceláře. Ti, kteří využívají pro organizaci své dovolené alespoň z části cestovní kancelář, si od ní nejčastěji nechávají zařídit ubytování (97 procent) a dopravu (92 pct).