Nejnebezpečnější produkty? Hračky a oblečení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ftaláty v panenkách barbie, pískacích hračkách, nebezpečné dětské chrastítko, nebezpečné chemické látky v dámských balerínách nebo rádio, které vám může zajistit úraz elektrickým proudem? Nic neobvyklého. A to je jen několik příkladů, kde číhá nebezpečí. Je ještě více produktů, které eviduje databáze nebezpečných výrobků.

Jde o to, aby veřejnost byla seznámena s nebezpečnými produkty a bylo sníženo riziko, že si někdo kvůli nekvalitnímu výrobku ublíží. Databázi provozuje dTest na adrese www.nebezpecnevyrobky.cz.

„Aktuálně obsahuje více než osmnáct a půl tisíce produktů, které jsou rizikové pro naše zdraví či majetek. Pro přehlednost jsou rozděleny do 23 kategorií, mezi nimiž najdete oblečení, elektrická zařízení, léky, hračky, motorová vozidla a příslušenství, kosmetiku, jídlo a pití, vybavení pro sport, kuchyňské potřeby a další,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

V databázi najdeme nebezpečné výrobky z evropského systému RAPEX a od českých dozorových orgánů: České obchodní inspekce, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního ústavu pro kontrolu léčiv či od Ministerstva zdravotnictví ČR.

Nejvíce nebezpečných výrobků?

Bohužel jde o kategorii „Hračky a zábavní předměty“. Najdeme zde více než 4900 vadných výrobků. Dále pak 3800 položek v „Oblečení, textil a m´dní doplňky. U hraček ne největší problém v chemickém nebezpečí a riziko udušení. Un oblečení je nejčastějším rizikem uškrcení.

„Důvodem jsou dlouhé šňůrky na kapucích a jiných částech oděvu, které například při hře na dětském hřišti mohou přivodit smrtelná zranění. Oblečení může skrývat i jiná rizika, kupříkladu udušení za situace, že oděv pro nejmenší obsahuje drobné části, například kamínky, které se mohou snadno oddělit. Dítě je tudíž může vdechnout či spolknout. Část oděvů označených jako nebezpečné také obsahuje nedovolené chemické látky,“ vysvětluje Lukáš Zelený.

Tradičně problematické jsou i výrobky ze sortimentu zábavní pyrotechniky, při jejichž použití hrozí poškození sluchu či zraku, popálení a jiná zranění.